Stärk försvarsförmågan i norr

Kommunalrådens förslag bör tas på allvar i arbetet med den kommande försvarspropositionen.

Olov Abrahamsson är politisk chefredaktör hos Norrländska Socialdemokraten.

Olov Abrahamsson är politisk chefredaktör hos Norrländska Socialdemokraten.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Krönika2020-02-24 03:08
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I samband med Folk och Försvars rikskonferens i början av året berättade försvarsministern Peter Hultqvist (S) om hur han vill gå vidare i arbetet med att stärka den svenska försvarsförmågan.

Bland annat vill han kraftigt förstärka Försvarsmaktens numerär.

”Kvantitet är också en kvalitet. För att vi ska öka uthålligheten måste vi bli fler”, sade Hultqvist.

Antalet värnpliktiga ska öka från dagens 5 000 till 8 000 år 2025. Jägarregementet återöppnas i Arvidsjaur och ett nytt amfibieregemente i Göteborg ska vara klart till 2025.

Dessutom vill Hultqvist och regeringen etablera en flygflottilj i Uppsala och en stridsgrupp i Mälardalen. Vidare vill han fortsätta satsningen på Gotland med förstärkt luftvärn, artilleri, underhåll, logistik och ledningsresurser.

Inriktningen är glasklar. Hela landet ska försvaras.

Det finns emellertid mer att göra för att förstärka försvarsförmågan i norra Sverige.

I ett brev till Hultqvist framhåller kommunalråden i Boden, Arvidsjaur, Älvsbyn, Luleå och Jokkmokk att regering och riksdag bör beakta den säkerhetspolitiska och militära utvecklingen i Arktis mer än hittills. De påpekar att Ryssland ökar sin militära verksamhet med övningar och förband som sätts upp i Sveriges närhet.

Därför framhåller de att försvaret av norra Sverige behöver förmågan att kunna verka i en subarktisk miljö vintertid och att Hultqvist bör ta initiativ till en Stridsskola i Norr.

Hultqvist uttrycker sig försiktigt positivt om det norrbottniska initiativet.

"Jag är tacksam för förslagen från Boden och de andra försvarskommunerna i Norrbotten och noterar dem. Boden med Norrbottens regemente och Artilleriregementet är och kommer att fortsätta att vara ett viktigt nav i Sveriges försvar", säger han till NSD 31 januari.

Förhoppningsvis kan förslaget om Stridsskola i Norr nu diskuteras på allvar i överläggningarna med övriga riksdagspartier inför arbetet med regeringens kommande försvarsproposition. 

Rimligen borde fler se vikten av en sådan investering. Arktis är en superstrategiskt intressant region. Området rymmer 30 procent av världens oexploaterade gasresurser och 13 procent av jordens outnyttjade oljetillgångar.

Följaktligen kan det uppstå kriser och incidenter i kampen om dessa enorma tillgångar – händelser som även kan inbegripa militära maktmedel. Därför måste Sverige ha en beredskap om det värsta skulle inträffa i norra Europa.