Socialdemokratin är som havregrynsgröt

Socialdemokratin i Överkalix har framgångsreceptet.

Niclas Hökfors (S), kommunstyrelsens ordförande i Överkalix, och hans partivänner samlade 51,5 procent av rösterna i kommunfullmäktigevalet 2022.

Niclas Hökfors (S), kommunstyrelsens ordförande i Överkalix, och hans partivänner samlade 51,5 procent av rösterna i kommunfullmäktigevalet 2022.

Foto: Olov Abrahamsson

Krönika2023-12-08 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Valet 2022 blev ett styrkebesked för kommunalrådet Niclas Hökfors (S) och det socialdemokratiska partiet i Överkalix.

Med 51,5 procent av rösterna fick partiet egen majoritet i kommunfullmäktigevalet. Det innebär Överkalix är landets tredje starkaste S-kommun. Bara i värmländska Munkfors och Smedjebacken i Dalarna har partiet fler röster – 58,1 procent respektive 55,7 procent.

Därför finns också anledning att vända blicken mot Överkalix när partiaktivister och andra söker svaret på frågan om vad som är socialdemokratins framtid. 

Man behöver inte åka till Pedro Sánchez i Spanien eller António Costa i Portugal för att få vägledning och inspiration (även om det så klart är trevligt att ibland resa till varmare trakter). 

Partistrategerna på Sveavägen 68 kan ställa in resorna till Madrid och Lissabon. Det räcker med att ta buss 10 till Överkalix och träffa det socialdemokratiska kommunalrådet Niclas Hökfors, vilket jag har gjort.

Jag bad honom beskriva framgång(S)faktorerna i Överkalix. 

Niclas Hökfors började med att beskriva bakslaget i kommunvalet 2014, när Socialdemokraterna förlorade makten och Överkalix Framtid (en allians bestående Vänsterpartiet, Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet) tog hand om rodret i lokalpolitiken.

"Då hade S styrt i mer än 80 år. Överkalix Framtid kunde marknadsföra sig enkelt och sälja budskapet att det var dags att pröva något nytt. Vi socialdemokrater får också erkänna att vi själva efter så lång tid vid makten hade utvecklat en viss arrogans", säger Hökfors.

"Men vi lärde oss av valförlusten. Vi hade ett möte direkt efter valet 2018 där vi fick gnälla av oss. Sedan bestämde vi oss för att vara en konstruktiv opposition", berättar han.

Det underlättade även för Socialdemokraterna att Överkalix Framtid visade ovana och omognad med att leda en kommunförvaltning. Bland annat avskedades mångåriga kommunchefen Maria Henriksson under förödmjukande former.

"Jag säger inget om att en ny kommunstyrelse väljer att utse en ny kommundirektör. Men sättet det skedde på var inte schysst. Det bidrog till att många andra tjänstepersoner och chefer valde att lämna", säger han.

Det skapade oro i den kommunala organisationen och turbulensen bidrog till att Socialdemokraterna kunde återvinna makten redan 2018 efter bara fyra år i opposition.

"Människor uppfattar att vi står för ordning och reda. Att vi klarar av att styra kommunen på ett bra sätt. När vi var ute och knackade dörr var det en person som sa att Socialdemokraterna är som havregrynsgröt. Det är stabilt och säkert men kanske inte så kul. Man vet vad man får", säger han.

Viktigt har också varit att de lokala Socialdemokraterna varit synliga och tagit sig tid för samtal med medborgarna.

"Vi har lagt ner ett enormt arbete på dörrknackning och utåtriktade aktiviteter, exempelvis korvgrillning i vissa bostadsområden", säger han.

När partiet genomfört dörrknackningskvällar har det även lämnat ut lappar i brevlådorna ett par dagar i förväg så att folk vet att de kommer att få besök.

"Det ska inte komma som en överraskning. Människor ska veta att vi kommer och ha chans att förbereda sina frågor. Vi är framför allt ute för att lyssna och höra vad folk tycker", säger han.

En annan ingrediens i framgångsreceptet är så klart politiken. Att människor får valuta för skattepengarna. Att skolor, äldreomsorg och andra kommunala verksamheter fungerar som de ska, vilket de verkar göra i Överkalix.

"Undersökningar visar att människor känner sig trygga och trivs i Överkalix", säger Hökfors.

Till detta ska läggas betydelsen av kandidater som går hem i stugorna samtidigt som de kan hantera de många komplexa frågorna som finns i kommunpolitiken. 

Här utgör Älvsbyn just nu ett avskräckande exempel på hur illa det kan gå när oerfarna kommunpolitiker lägger sig i komplicerade socialtjänstärenden och anser sig ha större kunskap än alla berörda handläggare. Det kommer att bli en dyrköpt läxa för Älvsbyn och visar att det inte går att sätta de kommunala uppdragen i händerna på vem som helst. 

Det är svårt att se att ett liknande haveri skulle kunna inträffa i S-fästet Överkalix. 

För att sammanfatta: Att vinna val är ingen "rocket science".

Det handlar, som i Överkalix, om en kombination av dugligt ledarskap, vettig politik och en stark organisation.

Det funkar bra med havregrynsgröt à la Hökfors. Med mjölk och en matsked röd lingonsylt är det en bra start på dagen.