I en tid när vårt älskade ledarskap försöker släcka så många lampor som möjligt vill vi försiktigt påpeka att detta kanske är nödvändigt för stunden, men inte för framtiden.
Civilisation byggs på förmågan att organisera en förbättrad energiförbrukning. Inte på att fimpa ljuset.
Mänskligheten har inte nått sina framgångar på minskad energikonsumtionen utan samhällsbygge handlar om att framgångsrikt utveckla metoder för att hantera energi.
Några av de stora stegen i mänsklighetens historia handlar om sådant som att lära sig göra upp eld, odla mat, ploga, ploga med oxe, rida på häst, bygga maskiner och driva dessa med ångkraft, elenergi eller vindkraft.
Det går att göra långa listor på fantastiska energisteg i mänsklighetens utveckling som symboliseras av olika markörer: Segel. Skidor. Pilbåge. Cykel. Skrivkonst. Kakelugnen. Ridhäst. Åra. Ryggsäck. Vägar. Gevär. Termos. Jakthund. Mikrovågsugn. Släde. Explosionsmotorn. Masugnen. Väderkvarn.
Har jag glömt något?
Var och en av dessa är värd en mässa. Exempelvis cykeln, som gjorde att människor plötsligt kunde med föga ansträngning ta sig till grannby för att jobba, fria eller handla. När cykeln dessutom försågs med motor kom hela bygder att öppnas upp för kommunikation. Vilket berikade alla, förutom de makthavare som levde på att människor inte vara mobila.
Denna utveckling har fullbordats med bilen, vars existens är en av grundbultarna i hela vår civilisations livsstil. Förvisso ifrågasatt idag, men omöjlig att tänka bort för den som inte tror att civilisation bygger på att släcka lampor.
Det är inte en (1) av dessa energieffektiva företeelser som avgjort, utan de har kommit i knippen där flera av dem tillsammans skapat en civilisationsbyggande kraft.
Hästen, stigbygeln, vagnen, vägen och nätet av gästgiverier exempelvis, utan denna kombination hade vi inte kunnat bygga Sverige till en nation.
Ett bra exempel på hur en uppfinning kan spridas till många områden är hjulet. Det har utvecklats på olika sätt. Det användes som drejskiva, vilket förenklade tillverkningen av krukor för transport och matförvaring, utvecklade krukbränningen, och allt detta gjorde att vi kunde få i oss mer näring.
Hjulet ger oss olika typer av vagnar och andra transportmedel, liksom kugghjul och spinnrock, vattenhjul och gyroskop, men även turbinen och egentligen också propellern. Glöm inte klockan, central för effektivitet.
Inte underligt om hjulet fått en central symboliska betydelse i olika religioner.
Den epok på vilken vår civilisation vilar – det konsumtionsinriktade, industrialiserade och demokratiska välfärdssamhället – har i hög grad handlat om att förse dessa hjul med en oerhört effektiv energikälla, det fossila bränslet.
Om vi inte förmår att ersätta denna kraftkälla med något som inte på samma sätt dödar våra framtidsmöjligheter, men som är minst lika potent, då kan vi hälsa hem och dra oss tillbaka i våra jordkulor. Då blir de släckta lamporna en signal om att vi ger upp vår civilisation.
Dags därför att ta ytterligare ett språng i mänsklighetens utveckling. Forska och utveckla!