Sätt press på högerregeringen

S-riksdagsledamöterna har plockat fram blåslampan och bestämt sig för att jaga regeringen. Det borde fler göra.

"S-riksdagsledamöterna har plockat fram blåslampan och bestämt sig för att jaga regeringen. Det borde fler göra", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsso

"S-riksdagsledamöterna har plockat fram blåslampan och bestämt sig för att jaga regeringen. Det borde fler göra", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsso

Foto: NSD:s bildarkiv

Krönika2023-05-22 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under den senaste tiden har de fyra socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Norrbotten varit flitiga i riksdagens talarstol.

De har pressat statsråden på besked om olika delar som berör den gröna nyindustrialiseringen i norra Sverige.

"Regeringen skriver debattartiklar och lämnar läpparnas bekännelse men gör faktiskt ingenting för att underlätta den gröna omställningen eller för att göra livet bättre för oss som bor och verkar i norra Sverige. Istället skär regeringen ner på bostadspolitiken, länsstyrelserna som ansvarar för tillståndsprövningarna och utbildningsplatserna för vuxna. Dessutom försvårar man utbyggnaden av vindkraft", skriver S-kvartetten på Facebook.

Det är utmärkt att S-gänget håller den norrbottniska grytan kokande i riksdagshuset och driver på. Det borde fler göra.

Det behövs statliga satsningar på arbetsmarknadsutbildning, infrastruktur, förstärkta elnät, snabbare tillståndsprocesser, offentlig service och mycket annat för att den industriella tillväxten i norr ska vara fortsatt stark.

Kompetensförsörjningen är en nyckelfråga. Arbetskraftsbehoven är redan enorma. Både privat och offentlig sektor skriker efter folk.

Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomvandlingen i norr, räknar med att befolkningen i Norrbotten och Västerbotten kan behöva växa med mellan 50 000 och 100 000 invånare under de kommande decennierna.

Det kan framstå som en gigantisk utmaning. Men den är definitivt inte omöjlig att hantera.

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S), Kiruna, brukar påminna om vad som skedde i Norrbotten under 1950-talet. 

Kirunas befolkning ökade med nästan 8 000 invånare på bara 10 år – från 19 107 invånare 1950 till 26 703 invånare 1960.

Trenden var dessutom likartad i hela regionen. Norrbotten växte med omkring 20 000 invånare under samma period, från 241 000 till 261 000 invånare.

Detsamma kan så klart ske igen. Det finns en konkurrenskraftig industri och gott om jobb i norra Sverige. Men det gäller att även politiken drar sitt strå till stacken för att underlätta tillväxten i norr.

Till exempel är det viktigt att det finns bra bostäder till rimliga kostnader för att människor ska kunna söka sig till jobben i norr. Därför var det osmart av högerpartierna att skrota investeringsstödet för byggandet av hyreslägenheter.

Det är underlättar inte situationen för Gällivare, Kiruna, Boden, Skellefteå och andra kommuner som behöver öka takten i bostadsbyggandet.