Tidningen Dagens Arena avslöjade nyligen att högerregeringen utreder ett antal ingrepp i sjukförsäkringen som kommer att påverka vardagen och villkoren för ett stort antal människor i vårt avlånga land.
Det är en fråga som förtjänar att få mer uppmärksamhet än mycket annat som stått i fokus för den senaste tidens inrikespolitiska debatt.
Bakgrunden är följande: Under åren 2015-2019 blev det uppenbart att regelverket i sjukförsäkringen blivit för hårt.
Under denna period ökade antalet avslagsbeslut i sjukpenningärenden från ungefär 500 stycken per månad till cirka 2 500. Med andra ord: Det skedde en femdubbling av antalet avslag, vilket slog hårt mot många människor i vanliga arbetar- och tjänstemannayrken.
- LO (Landsorganisationen) gav exempel på medlemmar som drabbades och for illa: Elektrikern som skadat handen och foten – och blev utan ersättning. Städaren som skadat ryggen men som måste tillbaka till jobbet fast hon inte var frisk. Undersköterskan som vårdat covidsjuka, som själv blivit smittad – och sedan utförsäkrad.
- TCO (Tjänstemännens centralorgansation) ansåg att sjukförsäkringen inte längre gav sjukskrivna lärare, sjuksköterskor och andra medlemmar tid och möjlighet för rehabilitering och stöd för att kunna återgå till arbete.
Efter sju sorger och åtta bedrövelser sig bestämde sig därför den tidigare S-ledda regeringen för att göra vissa justeringar i reglerna under 2020 och 2021. Att göra sjukförsäkringen ett stycke mänskligare och mer generös.
Förändringarna löste inte alla bekymmer. Men de utgjorde några steg i rätt riktning.
Bland annat skedde en uppmjukning av tidsgränsen (den omtalade "stupstocksregeln") efter 180 dagars sjukskrivning, vilket innebar att färre långtidssjukskrivna blev utförsäkrade och slapp att gå till socialen för att klara försörjningen.
Nu låter emellertid den nya regeringen snabbutreda en återgång till det gamla regelverket som gällde före ändringarna 2020-2021.
I ett underlag från utredningen, som tidningen Arbetet tagit del, klargör utredningen vad den anser bör göras:
- Tuffare villkor ska återinföras. Sedan mars 2021 kan du få behålla sjukpenningen även efter dag 180 om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla arbete inom rimlig tid (senast dag 365 i sjukskrivningen, eller dag 550 om det finns särskilda skäl). Den lättnaden ska tas bort, anser utredningen, som vill återinföra de gamla, strikta villkoren för sjukpenning efter dag 180.
- Lättnaden för äldre sjuka slopas. Sedan februari 2022 slipper äldre sjuka människor (63 år och äldre) kraven på att ställa om till ett annat arbete. De kan alltså få sjukpenning då de är för sjuka för att jobba hos sin tidigare arbetsgivare. Också denna lättnad vill utredningen dra tillbaka.
- Ingen precisering av yrke krävs. Försäkringskassan ska inte längre behöva precisera vad för slags arbete (vilken yrkesgrupp) du som har varit sjuk i 180 dagar anses kunna klara. Precis som tidigare ska alltså sjukpenning kunna avslås om du bedöms klara ett ”normalt förekommande arbete”, utan exempel på vad för slags arbete som avses.
Det är inte förvånande att sådana förslag kommer upp på dagordningen under en högerregering. Men det gör inte förändringarna mindre allvarliga.
Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige, påpekar helt riktigt att gränsen på 180 dagar skapar mycket stress för den sjukskrivne, både fysiskt och psykiskt.
"Det är ett problem när vårt system inte är upplagt så att vi kan stötta de som är sjuka, att målet istället är att få ut folk ur systemet. Och det här är ju bara en del av problemet. För att rehabilitering ska fungera måste olika parter stötta den som är på väg tillbaka. Det måste skapas bättre arbetsplatser anpassade för de som har varit sjukskrivna", säger Mårtensson till Dagens Arena.
Även forskaren Niklas Altermark varnar för konsekvenserna.
”Vi är på väg tillbaka till ett läge där sjuka människors liv slås sönder”, säger Altermark till tidningen Arbetet.
Nu ska det dock bli intressant att se hur denna sjukförsäkringspolitik kommer att påverka förtroendet för Sverigedemokraternas.
Enligt SVT:s stora vallokalsundersökning, Valu, röstade hela 30 procent av dem som uppbär sjukersättning på Jimmie Åkessons parti 2022. Det är svårt att tro att dessa väljare kommer att rösta på Sverigedemokraterna ännu en gång 2026.
De har bundit ris åt egen rygg och riskerar att drabbas hårt av de planerade försämringarna i sjukförsäkringen.