Pengar luktar inte

”Vi sålde vårt land till en fransk officer vid namn Jean Baptiste Bernadotte sedan vi i början av 1800-talet förlorat kriget mot Ryssland och kommit på obestånd”, konstaterar Stig-Björn Ljunggren i dagens krönika.

”Vi sålde vårt land till en fransk officer vid namn Jean Baptiste Bernadotte sedan vi i början av 1800-talet förlorat kriget mot Ryssland och kommit på obestånd”, konstaterar Stig-Björn Ljunggren i dagens krönika.

Foto: Simon Paulin / SvD / TT

KRÖNIKA2019-08-24 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Donald Trumps önskan att köpa Grönland har väckt munterhet hos några, som ser en kanalje i Vita Huset skämma ut sig ännu mer, medan andra förfasats över att den amerikanske presidenten satt ett nytt lågvattenmärke.

Tre saker kan vi notera.

För det första kan vi konstatera att denne märklige person faktiskt vann presidentvalet med ungefär samma galna attityd han demonstrerat i Grönlandsfallet.

Men detta säger egentligen mer om det uppbåd han besegrade än honom själv. Amerikanska väljare ser sig nämligen om efter nya makthavare, något som för övrigt också sker i andra länder.

Glöm inte att också Barack Obama blev vald på att han var annorlunda än etablissemanget i Washington – och på budskapet att det var dags för förändring.

Alla som nu lättsinnigt kritiserat Trump får mer att fundera över när han troligtvis vinner nästa presidentval igen. Folk röstar hellre på någon som vill köpa Grönland än som säljer sig själv.

Det andra vi ska konstatera när det gäller erbjudandet att köpa Grönland är att det ändå, jämfört med andra metoder som imperier använder för att utvidga sitt territorium, är rätt hederligt sätt.

I vanliga fall gör imperier som Putin när ryssarna återtog Krim – de använder krigsmakten. Ungefär som också USA gjorde när de snattade Texas från Mexiko. Eller med kanondiplomati tvingat en lång rad andra länder dansa efter deras pipa.

Den sortens maktutövning kallas för ”hård makt” och bygger på våld. Däremot är ”mjuk makt” mycket mer effektivt i det långa loppet. Det handlar om att erövra territorium genom kultur, handel och samhälleligt utbyte.

USA-imperialismens mest lyckade drag har varit just detta – att ”amerikanisera” kulturen och gjort att jordens befolkning anammat deras filmer, musik och nu senast sociala medier.

Det är genom Twitter, rock and Roll, CNN, Coca-Cola, McDonalds, Facebook, Amazon och Hollywood som de lagt världen vid sina fötter.

För att inte tala om dollarns kraft! Det är med dessa i nypan som de köpt stora delar av sitt territorium – det s k ”Louisianaköpet”, liksom Alaska, samt en del andra områden.

Till och med danskarna har tidigare sålt territorium till jänkarna, Amerikanska Jungfruöarna i Karibiska havet.

Inte undra på om Trump viftat med dollarsedlarna. Det är så de gör i Amerika. Därför att det oftast fungerar.

Och här anmäler sig den tredje noteringen. Vi svenskar ska inte gnälla för mycket om Trumps ambition att köpa Grönland. Vi har också varit till salu. Vi sålde vårt land till en fransk officer vid namn Jean Baptiste Bernadotte sedan vi i början av 1800-talet förlorat kriget mot Ryssland och kommit på obestånd.

Genom att Bernadotte lovade betala den svenska statsskulden med egna pengar, övertygades riksdagen om att han var rätt person att överta tronen.

Sedan lyckades han faktiskt, med en del kreativ bokföring, lösa Sverige från våra utlandsskulder, något som dagens kungahus fortfarande uppbär betalning för.

Visst, det var länge sedan. Men jag kan garantera att inställningen att pengar inte luktar finns kvar. Både här och där.

KRÖNIKA

Stig-Björn Ljunggren