”Å fast jag inte förstår mig på
politik eller papperspyssel
och fast bondförnuftet knappast
längre räknas som merit
så nog fattar jag ändå
att det är långt härifrån till Bryssel
och än mycket längre
ifrån Bryssel och hit”
Så skaldade och sjöng en gång i tiden norrbottniska musikgruppen Euskefeurat och Ronny Eriksson.
2023 står det emellertid klart att pysslet i Bryssel har stor betydelse även för utvecklingen i Kalix, Kiruna, Karungi och Korpilombolo.
Det går snabbt att räkna upp ett antal frågor som behandlades under veckans ministerrådsmöten i Bryssel som kommer att spela stor roll för utvecklingen i norra Sverige.
Ett exempel är diskussionen om "the critial raw material act", som Ebba Busch (KD) och övriga näringsministrar i EU diskuterade vid måndagens sammankomst i Bryssel.
Omställningen av Sveriges och andra EU-länder i miljö- och klimatvänlig riktning betyder ökat behov av bland annat sällsynta jordsartsmetaller.
Utbyggnaden av vindkraften förväntas öka efterfrågan med hela 4,5 gånger redan till 2030. Och introduktionen av elfordon istället för bensindrivna bilar innebär att det kommer att behövas massor av litium till bilbatterierna.
Här sitter Norrbotten också på rena guldgruvan. 12 januari i år offentliggjorde nämligen gruvbolaget LKAB att "Europas största fyndighet för sällsynta jordartsmetaller finns i Kiruna".
Det är en fantastisk möjlighet för att skapa jobb och regional tillväxt. Men det innebär också att hela EU ges chansen att öka sin självförsörjningsgrad och minska beroendet av import från vissa tvivelaktiga regimer runtom i världen, vilket så klart har ett stort demokratiskt och säkerhetspolitiskt värde.
Ett annat exempel är EU:s nya rymdpolitik som börjar ta form och blir en allt hetare fråga.
Även på det området har Norrbotten en speciell roll. Rymdbasen Esrange i Kiruna är en unik resurs bland EU:s 27 medlemsländer. Inget annat EU-land har en uppskjutningsramp för satelliter och det finns inget som liknar Kirunas rymdkluster med Esrange, Institutet för rymdfysik och samarbetet med Luleå tekniska universitet.
"Esrange erbjuder en oberoende europeisk inkörsport till rymden. Det är precis den infrastruktur vi behöver, inte bara för att fortsätta att förnya oss utan också för att ytterligare utforska den slutliga gränsen", underströk helt riktigt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samband med sitt besök i Kiruna 13 januari i år.
Till detta ska läggas Hybrit – SSAB:s, LKAB:s och Vattenfalls gemensamma initiativ för att utveckla en stålproduktion utan koldioxidutsläpp, ett projekt som backas upp av EU:s innovationsfond.
"Hybrit banar väg för en fundamental förändring i den globala stålindustrin. Det visar också hur snabbt den gröna omställningen kan ske. För några år sedan hade möjligheten att producera utsläppsfritt stål låtit som science fiction. Nu kommer grönt stål in på marknaden", säger Frans Timmermans, vice ordförande i EU-kommissionen med särskilt ansvar för EU:s gröna giv.
Därför behöver norrbottningen verkligen inte känna sig som kusinen från landet när hen besöker parlaments-, kommissions- eller rådsbyggnaderna i centrala Bryssel.
Tvärtom. Visserligen är det 208 mil fågelvägen mellan stadshuset i Kiruna och EU-maskineriet i Bryssel. Men Norrbotten är en central aktör i den europeiska pjäsen – och efter Rysslands besinningslösa attack på Ukraina har länets strategiska betydelse bara ökat.
De resurser och den industriella kompetens som finns i norr bidrar till att göra EU både grönare och säkrare.