Ökad näthandel ställer krav på nya reformer

Våra konsumtionsmönster förändras i rasande fart. Bankomater försvinner och att ha sedlar i plånboken anses vara suspekt.

Våra konsumtionsmönster förändras i rasande fart. Bankomater försvinner och att ha sedlar i plånboken anses vara suspekt.

Foto: Marcus Ericsson/TT

KRÖNIKA2019-03-18 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Våra konsumtionsmönster förändras i rasande fart. Bankomater försvinner och att ha sedlar i plånboken anses vara suspekt.

Varje år är ett rekordår för E-handeln och om mindre än ett decennium kan antalet butiker i landet ha minskat med en fjärdedel. Kanske gör det ingenting, det enda som är konstant är förändring heter det ju.

Oavsett vad man tycker om utvecklingen så kan den öppna för möjliggörandet av många viktiga politiska reformer.

Hur vi handlar får nämligen dominoeffekt på flera av områden som är socialdemokratins hjärtefrågor; miljö, arbetsrätt och infrastruktur.

När E-handeln ökar, ökar antalet transporter. Istället för att transporteras till en butik ska varorna som säljs genom E-handeln nämligen till olika uppsamlingsplatser för att sedan köras ut till konsumenterna.

Konsekvensen av detta är att klimatpåverkan ökar. Enligt Trafikverket ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 76 000 ton förra året, samma år registrerades enligt myndigheten rekordmånga lastbilar. Innovativa reformer behövs för att göra transporten av varor mer miljövänlig.

När antalet transporter ökar, ökar också efterfrågan på dem som ska köra dem.

Åkerinäringen är redan idag hårt drabbad av anlitande av svart arbetskraft, och den svarta arbetskraften är mest utbredd i branscher där behoven av arbetskraft är störst. Den svarta arbetskraften leder till illojal konkurrens mot seriösa arbetsgivare men också till utnyttjande av dem som jobbar svart eftersom de många gånger har dåliga arbetsförhållanden och står utan försäkring om något går illa.

Insatser i denna sektor har gjorts för att motverka svartarbete men behovet av att stärka chaufförernas ställning ytterligare genom satsningar på organisering i denna sektor behövs.

När antalet chaufförer ute på vägarna ökar, ökar också behovet av satsningar på infrastrukturen. Det kan tyckas långsökt att ökad E-handel leder till större slitage på vägarna, men det är en följd av det ökade antalet transporter. Därför ställs högre krav på underhållet av vägarna, och på investeringar i vägnäten för att möjliggöra för alla att få sina beställningar.

Om man kan få sina varor eller inte ska inte vara en fråga om var man bor.

Det gäller att välja sina strider och vilken förändring det är värt att kämpa mot. Även den som inte vurmar för konsumtionssamhället borde kunna se att den ökande E-handelns effekter skänker nytt ljus på områden där reformer och satsningar är välbehövliga.

KRÖNIKA

Sonia Ericstam