Att vara ung innebär att passera många av livets milstolpar i snabb takt. Ta körkortet, springa ut från gymnasiets portar en sista gång under studenten, träffa sin första kärlek och få det där första riktiga jobbet.
Men kanske mest av allt innebär starten av vuxenlivet att kunna kliva in i en egen bostad. En känsla av frihet och ansvar som många unga vill känna när de på riktigt blir en egen person.
Tyvärr är drömmen om en egen bostad inte en självklarhet för alla.
I mer än hälften av Norrbottens kommuner finns det idag ett underskott på bostäder och i resten av Sverige ser den siffran sällan mycket bättre ut. Samtidigt förväntas Norrbotten att få upp till 100 000 nya invånare till följd av alla satsningar som sker inom industrin.
I verkligheten är det inte minst vi unga i Norrbotten som riskerar att hamna vid sidlinjen på bostadsmarknaden när samhället, både det privata och offentliga, misslyckas med att bygga bostäder i den takt som behovet ökar.
De flesta unga har sällan de pengar som krävs för att få sin första kontantinsats för att köpa sig en bostad under studietiden eller gör sina första år på arbetsmarknaden. Storleken på föräldrarnas plånbok ska inte vara det avgörande för att få en bostad.
Inte heller allmännyttan är idag någon större tröst. Kötiderna är ofta så pass långa att du måste stå i kö upp till 15 år för att kunna få en chans till en rimlig bostad, där du både kan leva och ta dig till ditt arbete eller utbildning.
Det finns mycket som ligger bakom bostadsbristen. Allt ifrån ökade produktionskostnader, till stigande räntor och långa handläggningstider för bygglov. Listan kan göras lång. Men den största orsaken är bristen på politisk vilja att stötta bostadsbyggandet.
När den moderatledda regeringen tog över regeringsmakten efter valet 2022 dröjde det inte länge innan investeringsstödet för nya bostäder togs bort.
Över en natt började byggställningar och lyftkranar monterades ned över hela Sverige och bostadsbyggandet stannade helt upp.
I Boverkets bedömningar syns ett tydligt resultat av den moderata bostadspolitiken. Det kan närmast beskrivas som en kollaps av nyproduktionen de senaste åren. I år förväntas bara 26 000 bostäder byggas, vilket är långt ifrån toppresultatet från 2021 då 71 000 nya bostäder byggdes.
Vi behöver en mer offensiv politik för ett ökat bostadsbyggande med ökat stöd från statligt håll som gör det billigare att bygga. Ett investeringsstöd är därför avgörande för att på nytt öka byggandet av bostäder.
Även Norrbottens kommuner kan göra mycket. Att införa specifikt avsatta bostäder för ungdomar mellan 18-23 kan vara en betydande skjuts in på bostadsmarknaden.
Politiken måste göra mycket mer för att skapa möjligheter för att unga från Norrbotten ska kunna flytta hemifrån, men också skapa möjligheter för att unga från andra län ska flytta hit. Först då kan vi på riktigt bli ett framtidslän i praktiken.