Ny m-attack mot biståndspolitiken

Krönika2008-12-03 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
När rockgruppen U2 gästade Nya Ullevi sommaren 2005 tillägnade sångaren Bono låten "One" till dåvarande biståndsministern Carin Jämtin och det svenska enprocentsmålet.
"Någon som tror att Bono kommer tillbaka med den nyskrivna sången ´Zero point Seven´ och dedicerar den till dagens biståndsminister Gunilla Carlsson (m)?", undrar chefredaktören Erik Sundström i Aktuellt i Politiken.

Knappast. Moderaternas utspel om att sänka biståndet som andel av BNP (bruttonationalprodukten) till 0,7 procent är ett bakslag för alla som tror på en aktiv, solidarisk och generös biståndspolitik.
Det är dock ingen överraskning att moderaterna vill lägga om kursen i biståndspolitiken. Enprocentsmålet har länge varit ett rött skynke för högerpartiet.

Som biståndsminister har Gunilla Carlsson redan suddat ut gränserna för vad biståndspengarna kan användas till.
I sin första budget hösten 2006 tog den nya regeringen 1,5 miljarder kronor från biståndet till skuldavskrivningar för svenska företag, trots att tre av regeringspartierna (fp, c och kd) lovade motsatsen under valrörelsen.
I sin senaste budget räknar dessutom regeringen med att använda 700 miljoner kronor från biståndsbudgeten till asylmottagning under de kommande åren.
Till detta ska läggas diskussionen om att använda biståndspengar till fredsbevarande - det vill säga i praktiken militära - operationer utomlands.

Det är en sorglig utveckling. Sverige kan självfallet inte fixa världsfattigdomen på egen hand. Men Sverige kan göra skillnad för många människor och agera som en förebild för en radikal biståndspolitik i hela världen.
FN:s (Förenta Nationernas) millenniemål tar sikte på att världsfattigdomen ska halveras fram till år 2015.
Om det målet ska bli verklighet går det inte att medlemsländerna börjar tunna ut ambitionerna i biståndspolitiken.