Ny lag sätter mycket på spel

Sonia Ericstam medverkar regelbundet på sidan 2 i NSD.

Sonia Ericstam medverkar regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto:

KRÖNIKA2019-02-18 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Vissa orättvisor är mer ironiska än andra. En av dem är denna: 75 procent av spelbolagens omsättning kommer från personer som har problem med sitt spelande.

Siffrorna kommer från Folkhälsomyndigheten.

En annan av dessa orättvisor är att spelet inte måste ta slut bara för att pengarna gör det. För sms-långivarna skjuter så gärna till, när spelomkostnaderna blivit allt för dyra.

Så skapas ett system där den som redan trillat dit fortsätter att trilla tills kuverten från indrivarna samlas på hög. Den personliga konkursen är bara ett par klick bort.

Spelbolagens investeringar i reklam ökade med över fyrtio procent mellan 2016 och 2017. Samtidigt visar forskning att de som är mest mottagliga för reklamen är de som spelar för mycket.

På spelsajterna pågår Davids kamp mot Goliat, vilket politikerna i elfte timmen har insett.

I januari började nämligen en ny lag gälla, som syftar till att städa upp på nätspelplanen. Samtidigt har det statliga spelmonopolet försvunnit.

Lagen innebär bland annat att spelbolagens mest aggressiva kampanjer ska förhindras. Numera måste spelbolag ha ansökt om och fått licens för att få marknadsföra sig mot svenska konsumenter. Licensen förutsätter att bolagets verksamhet bedrivs ”sunt, säkert och lämpligt”. Bolaget får inte heller tidigare ha ägnat sig åt aggressiv marknadsföring.

Den nya lagen har dock lämnat en hel del tolkningsutrymme. Spelreklamen måste enligt lagen vara måttfull. Men, precis som med så mycket annat av livets goda, är måttfullhet svårt att definiera.

I den relevanta paragrafen står rätt och slätt att måttfullhet ska iakttas och att reklamen inte får riktas särskilt till barn. Vad lagstiftaren menat med måttfullhet på spelreklamspråk tycks inte helt klart.

Inte heller civilminister Ardalan Shekarabi tycks helt nöjd, trots att ny skärpt lagstiftning är på plats.

I torsdags kallade han till sig representanter för de 69 spelbolag som hittills fått licens. Ämnet för mötet var vilka ytterligare åtgärder som krävs för att skydda konsumenter från den aggressiva spelreklamen.

”Vinsten på kontot innan nästa hållplats”, eller den karismatiske skådespelarens djupa röst som manar oss att uppleva kraften i den nya spelsidan. Lätt att vifta bort som inslag i vardagen för den som inte fångats i speldjävulens garn. Men för den som inte kan stå emot är det mer än en fånig affisch i kommunaltrafiken eller ett irriterande avbrott i fotbollsmatchen.

För den som inte kan stå emot kan det vara ett steg närmare ruinens brant.

KRÖNIKA

Sonia Ericstam