O W gjorde en sjujäkla insats

Under O W Lövgrens ledarskap blev NSD den största dagstidningen i Norrbotten.

O W Lövgrens byst pryder Norrländska Socialdemokratens centralredaktion i Luleå. NSD:s första nummer kom ut för 104 år sedan, 4 januari 1919.

O W Lövgrens byst pryder Norrländska Socialdemokratens centralredaktion i Luleå. NSD:s första nummer kom ut för 104 år sedan, 4 januari 1919.

Foto: Bengt-Åke Persson/NSD Arkiv

Krönika2023-01-04 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Idag är det inte vilken dag som helst. Det är NSD:s födelsedag.

Norrländska Socialdemokraten kom ut med sitt första nummer 4 januari 1919, alltså för exakt 104 år sedan.

Det ger mig skäl att vrida på huvudet och spana in bysten på O W Lövgren som står i ett av hörnen i NSD:s centralredaktion i Luleå.

O W (Oscar Wilhelm) Lövgren är en centralgestalt i NSD:s och den norrbottniska arbetarrörelsens historia. Han var socialdemokratisk riksdagsledamot 1918-1948, chefredaktör för NSD 1930-1947 och landshövding i Norrbotten 1947-1952.

O W Lövgren personifierar de starka banden som fanns mellan NSD och det socialdemokratiska partiet under tidningens första decennier.

Han var född i Nyborg utanför Kalix 1888 och växte upp under enkla förhållanden. I ungdomen försörjde han sig som sågverksarbetare, sjöman, fiskare och byggnadsarbetare.

Tidigt engagerade han sig fackligt och politiskt. 20 maj 1917 var han en av initiativtagarna till bildandet av Nyborgs arbetarekommun.

Som riksdagsledamot tog han fajten mot ”Kalixeländet” på 1920-talet. Sulfatfabriken i Karlsborg slog igen. Sågverken i Karlsborg, Båtskärsnäs och Törefors kraschade. Många gick arbetslösa och levde under stora umbäranden.

O W Lövgren krävde statlig uppställning och solidaritet. Man kunde inte overksamt se på när nöden och fattigvårdsutgifterna växte, sa han i en riksdagsdebatt.

Samtidigt var Lövgren starkt involverad i uppbyggnaden av NSD som språkrör för arbetarrörelsens värderingar.

I samband med partisprängningen 1917 hade det ursprungliga partiorganet Norrskensflamman övertagits av det nya, mer revolutionärt inriktade, vänstersocialistiska partiet.

Det innebar att de som var trogna partihövdingen Hjalmar Branting och hans reformistiska linje behövde en tidning som kunde fungera som motvikt till Norrskensflammans ”nysocialistiska välsignelser”, som NSD-grundarna uttryckte saken.

O W Lövgren var en av dem som arbetade hårt för att NSD skulle växa och utvecklas. Han cyklade runt längs grusvägarna i norr för att både agitera för socialdemokratins idéer och övertyga fler att bli NSD-prenumeranter.

Den 9 augusti 1929 satte sig O W Lövgren vid skrivmaskinen och skrev ett brev till en partimedlem i Grubbnäsudden, en liten by utanför Kalix. Det säger mycket om vilken sjujäkla insats som han och andra pionjärer gjorde.

Han skrev: Enligt en uppgift som jag fått går det nu endast 5 ex till Vitvattnet och detta är ju alldeles för galet lite i förhållande till det röstetal vi hade vid det senaste valet. Jag tycker att man med lätthet borde kunna få ut 25 ex inom Korpikå, Vitvattnet och övriga byar som tilllhöra valkretsen. Under september har jag tänkt att ta en cykeltur genom de tätare befolkade delarna av länet och då kanske det kan passa med ett föredrag däruppe.”

(Brevet finns återgivet i boken ”Runt Storträsket”, som är en sammanställning av bortgångna Frida Esperis minnesanteckningar från livet i byn.)

1930 inledde Lövgren själv en 17 år långa bana som tidningens chefredaktör. Under denna period fick även NSD, liksom hela socialdemokratin, sitt stora genombrott i Norrbotten.

1944 – under O W Lövgrens ledarskap – skrevs ett viktigt kapitel NSD:s och Norrbottens historia. Norrländskan passerade högertidningen Norrbottens-Kuriren i upplaga och blev Norrbottens största dagstidning. Det är en position som NSD håller än i dag.

Enligt den senaste upplagemätningen har NSD 24 800 ex medan ligger Kuriren på 14 000 ex. Siffrorna inkluderar även de nya digitala prenumeranterna.

Förändringens vindar har hunnit blåsa mycket sedan O W Lövgrens dagar. Internet, Ipad, Iphones och annan ny teknik har vänt upp och ned på hela medielandskapet. Det har digitaliserats och omstrukturerats.

En konsekvens är att NSD och Kuriren sedan 2007 ingår i samma bolag – Norr Media AB. För några år sedan fick dessutom Norr Media tillökning i form av Piteå-Tidningen och Skellefteåtidningen Norran.

NSD:s roll förblir dock i princip densamma som 1919. Tidningen fortsätter att spegla och granska det som sker i Norrbotten samt att bilda opinion för arbetarrörelsens värderingar på ledarplats.

När jag är och ute och snackar om NSD brukar jag säga att vi är vad vi heter. Norrländskan är en röd och regional tidning.

”Hur länge kommer ni att finnas kvar som dagstidning?”, brukar ofta någon fråga. Så länge norrbottningarna vill, lyder mitt standardsvar.

Oavsett om vi talar papper eller webb så bygger NSD:s existens på att det finns folk i Grubbnäsudden, Vitvattnet, Korpikå, Kälsjärv och andra norrbottniska byar och samhällen som köper tidningen.

Om människor fortsätter att prenumerera på NSD i ungefär samma omfattning som tidigare – oavsett om det är i tryckt eller digital form – så kommer O W Lövgrens gamla avisa att kunna fortsätta att fira sin födelsedag 4 januari varje år även i en ny förändrad medievärld.