Mycket står på spel

Sonia Ericstam skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Sonia Ericstam skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto:

KRÖNIKA2018-06-19 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I KD:s tält sitter en ensam äldre dam och blåser såpbubblor. Bubblorna flyger i vinden, ut över folksamlingen som strosar runt bland montrarna på Järvaveckan.

Det tomma KD-ståndet speglar den senaste valbarometern. Hade det varit val idag hade ingen såpa i världen hjälpt partiet att halka in över riksdagsspärren. Men det är inte bara KD som har problem.

Arbetsmarknad och etablering är temat för dagen på den nya politikervecka som lagts i ett område där politiker sällan annars sätter sin fot.

Det är Moderaternas dag och på scenen talar Ulf Kristersson sig varm för social rörlighet och allas möjlighet att göra den klassresa hans mamma gjorde.

Hans talskrivare verkar ha gjort en djupdykning i Youtube-arkiven och hittat inspiration i Göran Perssons bevingade citat om klassamhället, ”Jag har sett det. Jag har växt upp i det. Jag hatar det.”

Att den främsta företrädaren för ett parti som lyst med sin frånvaro på de sociala reformernas barrikader lånar friskt av socialdemokratisk retorik är magstarkt, snarare än trovärdigt. Men det, och att Moderaterna valt ”Lika för alla” till valslogan har nog fått en och annan M-väljare att sätta kaffet i vrångstrupen.

Att KD vacklar är inte märkligt. Partiets existensberättigande och politiska relevans i Sverige 2018 kan starkt ifrågasättas.

Märkligare är att det inte går bättre för S.

Att Kristersson pratar klassresa är ett kvitto på att S står för en politik som många vill sola sig i glansen av. Det är en politik som borde sälja sig själv, och säljas av den som har upphovsrätt till den.

Lägg till att etableringens utmaningar skapar ett skriande behov av reformer inom arbetsmarknadspolitiken – en klassisk paradgren för S.

De senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten sjunkit både bland inrikes- och utrikes födda. Det är ett bra betyg på den arbetsmarknadspolitik som förts under mandatperioden. Men att skillnaderna är stora mellan dessa grupper visar att det fortfarande finns att göra.

När Stefan Löfven nu har deklarerat att det är färdigsnackat om migrationen är det dags att övergå till att fokusera på den typ av politik som ligger varmast om hjärtat. Och där står mycket på spel.

Höstens val blir en folkomröstning om välfärden, sa Löfven nyligen. Lika mycket är det en folkomröstning om vem som kan presentera trovärdiga lösningar för just arbetsmarknad och etablering. Dags att kavla upp ärmarna och skapa det momentum som borde finnas inom räckhåll.