Moderaterna hymlar inte ens med rättssäkerheten

Misstänkta ska få reseförbud, men i en rättsstat straffas dömda.

Stockholm, SVERIGE 20240507
Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé i samband med en pressträff där partiet presenterar vallöften inför Europavalet.
Foto: Lars Schröder / TT

Stockholm, SVERIGE 20240507 Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé i samband med en pressträff där partiet presenterar vallöften inför Europavalet. Foto: Lars Schröder / TT

Foto: Lars Schröder/TT

Krönika2024-05-17 06:00
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

En av Moderaternas stora kampanjfrågor i det stundande EU-valet är att personer som misstänks ha en gängkoppling ska kunna få reseförbud.

Förklaringen är att många av de kriminella gängens ledare har bosatt sig utomlands och sköter droghandel och mord på distans.

Det finns med andra ord ett verkligt problem och moderaternas Tomas Tobé har försvarat förslaget i flera debatter på sistone, senast i SVT i ett samtal med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. 

Det fascinerande är att Tobé och Moderaterna inser att det bryter mot en verkligt grundläggande princip en demokratisk rättsstat, nämligen den att man är oskyldig tills motsatsen bevisats. När Jonas Sjösteft och andra kritiker påpekar detta säger Tobé att "han till skillnad från Jonas Sjöstedt litar på svensk polis". Om de misstänker någon är det säkert sant.

Det är bara att hålla med. Man bör nog som regel lita på svensk polis. De gör ett bra jobb. Men detta handlar ju om något annat. Även om man till hundra procent sätter sin tilltro till polisens professionalitet är det ju också ett faktum att vi har domstolar, just för att försäkra oss om att det trots allt inte begås några misstag. Om ett brott är begånget utreds detta av polis, om en åklagare tycker att bevisläget håller blir det åtal, och sedan ska domstolen avgöra om det trots detta fortfarande finns rimligt tvivel.

Så gör vi i alla andra brottsfall. 

Men här, och, ska tilläggas, på en rad andra områden, vill Tidöregeringen med Moderaterna i spetsen, urholka den här principen. Det ska räcka med en bedömning av polisen för att ge någon reseförbud.

Det är sånt polisstater ägnar sig åt. Inte rättsstater.

Men Tomas Tobé kunde inte bry sig mindre. Enligt honom handlar det om att se till brottsoffrens bästa. 

Det är ju också sant. Brottsoffrens perspektiv är helt centralt. Men hur hjälper det brottsoffren om oskyldiga som ändå misstänks av polisen får ett straff för denna misstanke?

Det är inte lika tydligt. 

Svenskt och Europeisk rättsväsende måste ta i med hårdhandskarna mot den organiserade och gränsöverskridande brottsligheten. Det är uppenbart. Ett närmare samarbete mellan EU:s olika poliskårer än en väg. Ett starkare överstatligt polisiärt samarbete är en annan.

Men det måste ske inom ramen för rättsstaten. Annars kastar vi ut barnet med badvattnet. I strävan eter att uppnå ett gott mål riskerar vi att oskyldiga drabbas.