Misslyckande för regeringen
Nu är det slut på de goda tiderna på arbetsmarknaden. Under juli i år var 295 000 personer arbetslösa, enligt SCB:s senaste statistik. Det motsvarar 5,8 procent av arbetskraften.
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Särskilt tufft är det för ungdomar. Arbetslösheten bland de unga har ökat med 30 000 personer under det senaste året - en statistiskt säkerställd ökning.
Det är besvärande siffror för den borgerliga regeringen, som i dag samlas på Harpsund för att äta kräftor och prata om den ekonomiska utvecklingen.
Kampen mot utanförskapet var en huvudfråga för de borgerliga under valrörelsen 2006. Men nu - efter två år med borgerlig regering - ökar utanförskapet.
"Utvecklingen på arbetsmarknaden visar att regeringens ekonomiska politik inte fungerar", konstaterar helt riktigt socialdemokraternas finansministerkandidat Tomas Östros .
Givetvis kan regeringen inte påverka internationella konjunktursvängningar. Men regeringen kan mildra konsekvenserna och underlätta för de som drabbas av arbetslöshet.
Men istället upplever vi en nedmontering av den aktiva arbetsmarknadspolitiken.
Allt färre arbetslösa får chansen till en kvalificerad arbetsmarknadsutbildning. Alla färre ges möjlighet att göra praktik och att få uppleva gemenskapen på en arbetsplats. Plusjobb, friårsvikariat och gröna jobb har skrotats.
Människor - som tidigare hade en arbetsmarknadsutbildning, ett plusjobb i äldreomsorgen, en praktikplats på ett dagis, ett grönt jobb i skogen, ett friårsvikariat eller en plats på ett datortek - tvingas nu istället ut i öppen arbetslöshet.
Det är inte politik som bryter utanförskapet och stärker delaktigheten på arbetsmarknaden. Tvärtom. De som har det tuffast på arbetsmarknaden får det ännu svårare.
Fler människor passiviseras och hamnar utanför.