Just nu är det många spekulationer runt Niklas Nordströms avgång från posten som kommunstyrelsens ordförande i Luleå.
Klart är dock att Socialdemokraterna i Luleå, som det största och ledande partiet i kommunen, nu har ett stort ansvar för att snabbt etablera ett nytt lokalt ledarskap efter Nordström.
Luleå kommun befinner sig just nu i ett kritiskt skede med stora förändringar. Det pågår redan en omfattande omorganisation av den kommunala tjänstemannastaben och ledningsstrukturen.
15 tjänster ska bort och 19 miljoner ska sparas fram till 2022. Nio kontor ska bantas till fem. Tunga chefspositioner förändras.
Vid sidan av allt detta behövs samtidigt en omfattande översyn av hela den kommunala ekonomin och i princip all verksamhet. Vid ett seminarium häromveckan presenterades ett antal alarmerande siffror om läget i Luleå.
"Luleå kommun använder mer än 100 procent av skatteintäkterna till drift. Kommunen använder tillfälliga pengar för att bedriva permanent verksamhet", konstaterade ekonomichefen Jan Öström.
Underskottet kommer att uppgå till hela 270 miljoner kr redan 2022 om inget görs.
Till detta ska läggas den infekterade debatten om skolstrukturen i kommunen. Plus alla andra svårhanterliga beslut som förr eller senare hamnar hos kommunstyrelsen. Plus vikten av att kommunledningen mitt i allt också kan ägna kraft och tid åt framtidsprojekt, nya etableringar och utvecklingsfrågor.
Det ligger alltså en mängd frågor av mer eller mindre akut karaktär på kommunstyrelsens bord – och då är det knappast läge för en halvårslång nomineringsprocess i Luleå socialdemokratiska arbetarekommun.
Valberedningen och partiorganisationen måste därför arbeta så snabbt som det bara är möjligt för att få fram en ersättare till Nordström.
Det behövs ett politiskt ledarskap som vågar ta även i obekväma frågor, som inte väjer för de svåra beslut som krävs i en tuff ekonomisk situation.
Carina Sammeli, som var barn- och utbildningsnämndens ordförande under förra mandatperioden, är en sådan politiker. Tidigare regionrådet Kent Ögren, för närvarande ordförande i det kommunala bolaget Lulebo, är en annan tänkbar kandidat.
Bägge har vana av att stå i den politiska spetsen för stora offentliga verksamheter och stått stadiga även när det varit hårda opinionsstormar. De har politisk erfarenhet, skinn på näsan och vet vad som krävs. Dessutom har de stark förankring i arbetarrörelsens värderingar och organisationer, vilket ju inte är oväsentligt för den som ska representera socialdemokratin i kommunpolitiken och den offentliga samhällsdebatten.
Ögren börjar visserligen bli en aning senior. Men han skulle definitivt kunna fungera som en lösning till kommunfullmäktigevalet 2022.
Är de intresserade på att ge sig in i den politiska hetluften igen? Jag vet inte. Men jag vet att de som är mest sugna på de kommunala uppdragen inte alltid är de bäst lämpade. Ibland kan goda kandidater behöva övertalas.
Därför bör styrelsen och valberedningen för Socialdemokraterna i Luleå nu ta en aktiv roll för att snabbt skaka fram ett nytt kommunalråd i Luleå.
Det brådskar. Luleå kommun får inte tappa tempo och kraft i det viktiga utvecklings- och förändringsarbete som redan börjat.