Ibland går Fantomen på stadens gator som en vanlig man, lärde oss serieskaparen Lee Falk en gång i tiden. Även statsminister Stefan Löfven försöker att vara vanlig emellanåt.
Under fredagen och lördagen drog han och hustrun Ulla Löfven på en privat minisemester till Norrbotten. Förutom en träff med företrädare för Sametinget och en kort intervju med undertecknad så var det ett besök utan förpliktelser.
”Vi började i Jukkasjärvi där jag kört hundspann, en magisk upplevelse. Sedan var vi på ishotellet, där vi åt middag och sov över. Under lördagen besöker vi Jokkmokk”, berättar Löfven när jag får en pratstund med honom bland alla marknadsstånd i Jokkmokk.
Nyligen har Löfven gett besked om att han kandiderar på nytt som socialdemokratisk partiordförande inför partikongressen 2021 och att han ser fram emot att leda sitt parti även i valrörelsen 2022. Jag frågar honom om bakgrunden till beskedet.
”Det är för att vi har så mycket kvar att göra. Om vi går några år tillbaka i tiden så hade vi haft åtta år av borgerligt styre och 140 miljarder kr i skattesänkningar, vilket också syntes i välfärden. Det blev färre anställda i välfärden. Nu har vi vänt den skutan och påbörjat en annan riktning”, säger Löfven.
Han pekar på att den S-ledda regeringen sanerade statsfinanserna, samtidigt som den satsade på välfärden under förra mandatperioden. Totalt tillfördes 35 miljarder kr. Löfven konstaterar emellertid att det krävs ytterligare insatser för att klara behoven i vård, skolor och omsorg.
”Det är en av de uppgifter vi har framför oss. Vi ska se till att välfärden fungerar – verksamheterna men också sjukförsäkring och pensioner så att folk känner sig trygga”, säger han.
Opinionssiffrorna för Socialdemokraterna har inte varit så kul den senaste tiden. Löfven ser dock möjligheter att vända utvecklingen genom insatser som märks i människors vardag.
På kort sikt handlar det om att visa resultat dels i kampen mot gängkriminaliteten, dels för att stärka integrationen. På längre sikt handlar det om minska klyftorna i samhället – till exempel genom insatser för låginkomstpensionärerna.
”När vi kommit en bit bort ska vi kunna säga att nu har vi höjt grundpensionen och förbättrat för dem som jobbat ett helt yrkesliv. Vi ska höja avgiften i pensionssystemet så att pensionen blir minst 70 procent när du går i pension”, säger Löfven.
Till kritikerna av Januariavtalet (uppgörelsen mellan S, C, L och MP i regeringsfrågan) påminner Löfven om läget efter valet 2018.
”Vi hade ett val som utmynnade i ett ganska komplicerat valresultat. Men som politiker är det vår skyldighet att ta hand om valresultatet. Det går ju inte att gå tillbaka och säga till folk att ni röstade fel, konstigt eller tokigt. Det är det här som är valresultatet och då kan man inte ha två block som bara står och tittar på varandra och säger att vi inte kan bilda regering. Det håller inte. Därför finns det här avtalet för att kunna föra Sverige framåt”, understryker Löfven.
Han anser att Centerpartiet och Liberalerna tog ”ett modigt steg” och var tydliga i sina värderingar när de vägrade att släppa fram en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna. Men han konstaterar att Januariavtalet även medverkar till att genomföra ”mycket bra S-politik”.
”Vi sänker skatten för pensionärerna. Vi höjer grundpensionen. Vi höjer pensionen för dem som jobbat ett helt yrkesliv. Vi satsar på utbildning och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vi bygger bostäder och bygger ut bredband. Vi ser till att stödja glesbygdsbutiker runtom i landet. Vi gör en speciell satsning på sjukvården. Enbart i statsbudgeten för 2020 finns 30 punkter från Socialdemokraternas valmanifest. Men för att få igenom det måste vi också kompromissa. Inget parti kommer att få igenom sitt partiprogram till 100 procent”, säger statsministern.
Dessutom påminner Löfven om alternativet till Januariavtalet.
”Det hade varit en löntagarfientlig högerregering som definitivt gett sig på lagen om anställningsskydd och varit till stor nackdel för vanligt folk”, säger han.
I vårt samtal är Löfven som förväntat ganska försiktig i sina kommentarer om konsekvenserna av Girjasdomen. Han konstaterar att regeringen måste ”noga analysera domen och vad den får för effekter”. Statsministern reagerar dock mot starkt mot de påhopp som drabbat samer i spåren efter domen.
”Det tar vi kraftfullt avstånd från. Man kan ha olika uppfattningar i sakfrågor men den där typen av rasism och påhopp är fullständigt oacceptabelt”, markerar statsministern.
Den senaste tiden har Löfven själv varit utsatt för en del verbala påhopp.
”Stefan Löfven är den sämsta statsminister Sverige har haft i modern tid”, sa Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, i SVT:s Agenda 26 januari.
Personangreppen från Svantesson och andra högerpolitiker tycks dock inte påverka Löfven. Snarare verkar de bara göra honom mer taggad.
Jag mötte en laddad S-ledare i Jokkmokk. Han håller fanan högt för både sitt eget parti och Januariavtalet.
Moderaterna kommer att få tampas med Löfven ett tag till.