Lägg ned regionfullmäktige

Det mesta är ju ändå "verksamhetsbeslut".

Regionfullmäktige i Norrbotten består av sammanlagt 71 ledamöter. Det sammanträder fem gånger under 2020.

Regionfullmäktige i Norrbotten består av sammanlagt 71 ledamöter. Det sammanträder fem gånger under 2020.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Krönika2020-02-13 04:30
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under onsdagen samlades regionfullmäktige i Norrbotten till möte.

71 folkvalda ledamöter som representerar åtta olika partier diskuterade sjukvårdspolitiken i Region Norrbotten.

Det finns emellertid skäl att fråga vad som är meningen med denna institution. Ska den bara fungera som en kvalificerad samtalsklubb?

Jag noterar att högst ansvariga regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) numera beskriver det mesta som "verksamhetsfrågor". Oavsett om det handlar om de vårdnära servicejobben vid sjukhusen i Kalix och Sunderbyn eller framtiden för frisktandvårdsavtalet eller den nya divisionsorganisationen för närsjukvården så hänvisar Backgård till att det är "verksamhetsbeslut", det vill säga frågor som inte ska vara föremål för politiska ställningstaganden.

Okej. Men finns det i så fall något rimligt motiv för att ha kvar dagens politiska apparat (med regionråd, regionstyrelse och ett stort regionfullmäktige som sammanträder fem gånger per år)?

Jag är den förste att säga att det även i fortsättningen bör finnas en demokratisk styrning av hälso- och sjukvården för att fastställa budget och riktlinjer för verksamheten. Men det finns tveklöst en besparings-, effektiviserings- och rationaliseringspotential i dagens politikerorganisation. 

Mitt enkla råd är: Lägg ned regionfullmäktige i Norrbotten och bilda istället en gemensam region tillsammans med Västerbotten, Västernorrland och Jämtland!

Det skulle radikalt reducera politikerkostnaderna, vilket även skulle vara en bra signal till personalen på golvet som ständigt får vända på slantarna.

Samtidigt skulle det bädda för rejäla förändringar i tjänstemannaorganisationen.

Fyra regiondirektörer kan ersättas med en gemensam direktör för sjukvården i norra Sverige. Dagens fyra regionala utvecklingsenheter kan bli en samlad organisation. Och så vidare.

Till detta ska läggas möjligheten att samordna och effektivisera sjukvårdens inköp av varor och tjänster.

Sådana sammanslagningar är ingen okänd väg. Det har redan gjorts med framgång i andra delar av landet.

1998 bildade Kristianstad och Malmöhus nya Region Skåne. Samtidigt gick Älvsborg, Skaraborg, Göteborg och Bohus ihop och blev Region Västra Götaland.

Det funkar utmärkt. De nya regionerna levererar bra sjukvård, tandvård, kollektivtrafik med mera.

Jag är övertygad om att det räcker med ett regionfullmäktige med, låt säga, 73 ledamöter även för norra Sverige.

Vi behöver inte fyra regionfullmäktige och 274 folkvalda för att hantera vården i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland – i synnerhet när höga vederbörande ständigt framhåller att det mesta ändå är "verksamhetsbeslut".