Kräv schysta arbetsvillkor på hotell och restauranger

Hotell- och restaurangfacket driver kampanjen ”Schysta villkor!” som syftar till att lyfta fram de arbetsplatser inom branschen som tecknat kollektivavtal.

Hotell- och restaurangfacket driver kampanjen ”Schysta villkor!” som syftar till att lyfta fram de arbetsplatser inom branschen som tecknat kollektivavtal.

Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / TT

KRÖNIKA2019-06-10 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den svenska kronans fall är positiva nyheter för svensk turism. Euron och dollarn har inte varit så dyr på ett decennium och Thomas Jakobsson, branschekonomiskt ansvarig för Visita, besöksnäringens branschorganisation, spår rekordnivåer för sommaren som kommer.

Långväga resenärer lockas till Sverige för att njuta både av vacker natur och av de ekonomiska fördelar som kronans värde kan ge. Även svenskar lär turista på hemmaplan i större utsträckning än vanligt eftersom det blir dyrare att handla utomlands.

Ökad turism är naturligtvis positiva nyheter för de många som livnär sig på jobb inom turistbranschen. Ökad turism borde också kunna innebära ökade möjligheter att uppmärksamma arbetsvillkoren för dem som jobbar inom denna bransch.

Hotell- och restaurangfacket driver sedan en tid tillbaka kampanjen ”Schysta villkor!” som syftar till att lyfta fram de arbetsplatser inom branschen som tecknat kollektivavtal. Kampanjen gör det lättare för den som vill njuta av god mat eller unna sig en hotellvistelse att göra det med gott samvete.

Särskilt i en tid då arbetsrätten står under hårt tryck är det viktigt att alla sätt att stärka den svenska modellen tas tillvara.

Kampanjen ”Schysta villkor!” är på sätt och vis en variant av arbetsrättslig konsumentmakt. Om konsumenter väljer bort företag som inte tecknat kollektivavtal ökar moroten för arbetsgivare att teckna ett.

I solidaritet med arbetstagarna inom turismen är det därför en god idé att tänka en extra gång i valet av hotell eller restaurang i sommar.

Den kund som gör ett medvetet val och håller utkik efter ”Schysta villkor!”-stämplade företag bidrar långsiktigt till upprätthållandet av en arbetsmarknad där företag inte tillåts konkurrera med låga löner eller dåliga villkor.

Att de som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen i Sverige idag i stor utsträckning har bra villkor är ett resultat av en lång kamp.

Hårt arbete av fackliga representanter har lett till att situationen har förbättrats i en bransch där arbetstagarna historiskt sett har haft det tufft.

Turism är en av de snabbast växande sektorerna inom den globala ekonomin. På många platser i världen kämpar de som jobbar i branschen fortfarande mot dåliga arbetsvillkor. Det är värt att påminna sig om att en av arbetarrörelsens grundtankar är solidaritet med arbetare i andra länder.

Den som trots den svaga kronan planerar en resa utomlands i sommar kan därför fundera på vilka val som görs även på turistorten. Även om det är svårare utan ”Schyssta villkor!”-märkning.

KRÖNIKA

Sonia Ericstam