Klokt att inte stänga dörren
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Därför är det extra intressant att läsa hennes analys av samarbetet mellan socialdemokraterna och miljöpartiet.
"När tvåpartisamarbetet mellan (s) och (mp) presenterades konstaterade Maria Wetterstrand att det skulle kunna ge möjligheter till blocköverskridande samarbeten. Det är, tror jag, en nyckelmening för att förstå, den tilltänkta, avhäktningen av vänsterpartiet", skriver Lindgren i veckans analys på www.arbetarrorelsenstankesmedja.se
Hon konstaterar att vid en borgerlig valförlust 2010 kan allianssamarbetet komma att ifrågasättas, och ett eller flera partier se sig om efter andra möjligheter till politiskt inflytande, till exempel via samarbete med socialdemokrater och miljöpartister, men knappast vänsterpartiet.
"Och om sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen, ja, då skulle det likaså kunna tänkas att något av de borgerliga småpartierna såg det som en chans att haka av moderaterna och bilda en ny riksdagsmajoritet med s och mp. Men inte med vänsterpartiet", konstaterar Anne-Marie Lindgren.
Även det motsatta gäller. Om s och mp stänger dörren för samarbete med centern och folkpartiet, så är blockpolitiken cementerad för lång tid framöver. Då är det högerburen (läs: fortsatt samarbete med moderaterna) som gäller för småpartierna.
Dessutom måste man fråga sig vad som tjänar Sverige bäst i dagens läge med finanskris, lågkonjunktur, varsel, ökad utslagning på arbetsmarknaden, kraftigt sjunkande bostadsbyggande och och andra bekymmer.
Till exempel var det ingen stentuff konfrontations- och blockpolitik som löste 1990-talets ekonomiska kris. Det var Olof Johanssons och Ingvar Carlssons konstruktiva samarbetspolitik som gav resultat.
Därför ska man vara försiktig med att göra blockpolitiken till ett överordnat mål.
Det är klokt att ha öppningar för samtal, dialog och samarbete över blockgränsen.