Kiruna ska framåt och uppåt

Mats Taaveniku (S), Kiruna, kommer att skriva regelbundet på sidan 2 i NSD.

Mats Taaveniku är gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna.

Mats Taaveniku är gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna.

Foto: Privat

Krönika2019-10-03 03:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker Göran Persson, f d statsminister, har en poäng när han anser att inlandskommuner betalar mest skatt och får minst för pengarna. Han tycker att alla kommuner ska ha samma kommunalskatt och att staten ska ta större ansvar för fördelning mellan kommunerna. 

Varför inte kombinera det förslaget, med en skatt för bolag som utvinner våra naturtillgångar, en utvinningsskatt som stärker kommunernas kassor?!

Att minska utsläppen från fossila fordon är en utmaning. Att åka tåg mellan Kiruna och Luleå är ett äventyr, för man vet aldrig om man kommer fram i tid. 

Tänk om vi fick fungerande tågtransporter i Norrbotten som dessutom gick lite fortare, då hade vi kunnat få en bättre fördelning av våra gemensamma resurser? Idag tar det cirka 12 timmars total restid mellan Kiruna och Sunderbyn, med tåg, för 30 minuter läkarbesök.

Jag var på studiebesök till Kiruna sjukhus för ett par veckor sedan, deras utmaning är att lösa det skriande behovet av sjuksköterskor, här krävs snabba och kraftfulla åtgärder för att patientsäkerhetens ska tryggas på sikt! 

Denna brist är påtaglig för de som jobbar på sjukhuset, samtidigt som den nya regionledningen inför besparingar på 700 miljoner kr i Norrbotten! 

Nu blossar en ny svekdebatt upp mot Sjukvårdspartiet utifrån deras fagra löften till Kirunaborna. Kanske dags att staten blir huvudman för sjukvård och skola för att få en rättvisare fördelning och större likvärdighet?!

Jag tror på samverkan inom politiken, vi har samma utmaningar i region och kommun oavsett partifärg. I våras motionerade vi socialdemokrater i Kirunas fullmäktige, om att samtliga partier i fullmäktige ska arbeta fram ett gemensamt mål för tillväxt för att klara våra åtaganden på sikt, men den blev nedröstad av den nya ledningen! 

Jag är inte förvånad, eftersom den nya ledningen med Selberg i spetsen använder planmonopolet som vapen mot LKAB, ingen samverkan där inte. 

Kiruna kommun och LKAB är ömsesidigt beroende av varandra, här måste samverkan stärkas.

För någon vecka sedan fick jag träffa vår rymdminister, Matilda Ernkrans. Hon presenterade en riktigt stor satsning på rymdsektorn i Sverige, där bl a Kirunas rymdcampus och LTU kommer att gynnas. 

Däremot saknade vi riktade medel till SSC och Esrange för fortsatta satsningar på testbädden för uppskjutning av små satelliter. 

Här måste vi politiker tillsammans med rymdbranschen fortsätta samarbetet, så vi inom en snar framtid, får mer medel för satellitsatsningen i Kiruna. Vi ska framåt och uppåt.