I Sverige kör vi med kollektivavtal

"Utan kollektivavtal är vi utlämnade till arbetsgivarens goda vilja", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

"Utan kollektivavtal är vi utlämnade till arbetsgivarens goda vilja", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

"Utan kollektivavtal är vi utlämnade till arbetsgivarens goda vilja", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

Foto: TT

Krönika2023-12-12 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Ingen kan väl ha missat IF Metalls konflikt med Tesla. 

Närmaste Teslaverkstad som är uttagen i strejk ligger i Umeå, från Norrbotten sett. Men det här är ingen lokal konflikt. Den rör i förlängningen hela vår svenska arbetsmarknadsmodell – att det är fack och arbetsgivare som kommer överens om arbetsvillkor och löner genom att teckna kollektivavtal.

Det sägs ibland att de anställda på Tesla har så goda villkor att de inte behöver något kollektivavtal. 

Men jag träffar regelbundet medlemmar som strejkar. Och de har inte lika bra löner, pensioner och försäkringar som de skulle få med ett kollektivavtal. Framför allt saknar de långsiktig trygghet och garantier.

För utan ett kollektivavtal är vi alltid utelämnade till arbetsgivarens goda vilja. Då kan vi aldrig vara säkra på att dagens villkor gäller nästa år – eller ens imorgon. 

I den här debatten står löntagarintresset mot arbetsgivarintresset. Och visst finns det arbetsgivare som inte vill ha kollektivavtal, för att de vill bestämma allt själva. Men det är knappast det bästa sättet att hantera sin personal, om man vill ha ett framgångsrikt företag.

Det förstår de allra flesta arbetsgivare. Över 90 procent av de svenska arbetarna omfattas av ett kollektivavtal. Det gynnar inte bara de anställda, utan också företagen. De får ordning och reda och konkurrensneutralitet. 

Kollektivavtalsmodellen gör att inget företag kan skaffa sig orättvisa konkurrensfördelar genom att dumpa löner och arbetsvillkor.

Jag får ibland frågan om inte kollektivavtalen missgynnar svenska företag på den globala marknaden. Mitt tydliga svar är: Tvärtom.

Kollektivavtalen ses som en fördel med vårt land. För här samverkar arbetsgivarna och facket, i stället för att ständigt ligga i luven på varandra.

Våra förhandlingar om kollektivavtal är tuffa, men när vi väl har enats och vilka löner och arbetsvillkor som ska gälla hedrar vi vår överenskommelse. Sverige är faktiskt ett av de länder där konflikter på arbetsmarknaden är allra mest ovanliga.

Just därför behöver vi ta konflikten med Tesla. Vi kan inte låta stora, multinationella bolag slippa kollektivavtal. För då urholkar vi vår framgångsrika arbetsmarknadsmodell, en arbetsgivare i taget. 

Nära sju av tio svenskar stödjer IF Metalls strejk på Tesla. Och över åtta av tio anser att det är viktigt att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Det visar en opinionsundersökning som Novus har gjort på uppdrag av LO.

Så den svenska arbetsmarknadsmodellen har starkt stöd. I vårt land kör vi med kollektivavtal, helt enkelt.