I Stockholm står inte allt rätt till

ANSVARIG POLITIKER. Irene Svenonius (M) är finanslandstingsråd i Stockholm. FOTO: Tomas Oneborg/TT

ANSVARIG POLITIKER. Irene Svenonius (M) är finanslandstingsråd i Stockholm. FOTO: Tomas Oneborg/TT

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

KRÖNIKA2017-12-11 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

"Ingen kan svara på vad konsultbolaget gjort för 28 miljoner kronor”.

Det är en mening du aldrig vill höra. Framför allt inte när det handlar om en skattefinansierad verksamhet.

Återigen är Moderaternas flaggskepp Nya Karolinska Sjukhuset i stockholmsförorten Solna i blåsväder. Den här gången efter att Dagens Nyheter har granskat fakturor som sjukhuset betalat till ett konsultbolag. Fakturorna uppgår under våren till 28 miljoner kronor, men varken företaget eller sjukhuset kan berätta vad de 28 miljonerna har gått till.

Det verkar inte finnas några gränser för vad skattebetalarna får betala när Moderaterna håller i pengarna.

Nya Karolinska skulle vara något fantastiskt. Ett universitetssjukhus som satte Sverige och Stockholms län på kartan. Det hade det också kunnat bli, om inte stockholmsmoderaterna och deras kapitalistiska hjärta fått bestämma.

Istället fick vi världens dyraste, och kanske mest skandalomsusade, sjukhus.

Moderaterna valde, i en misstänkt korrupt process, en rent ut sagt usel upphandlingsmodell där de tappat all kontroll över kostnaderna.

Det kallas offentlig-privat samverkan (OPS) och går ut på att landstinget och byggbolaget tillsammans finansierar bygget av sjukhuset. Så långt, ingen fara på taket.

Men eftersom att byggbolaget, precis som alla andra företag, gärna vill gå med vinst måste landstinget i ett nästa skede ersätta byggbolaget för de lån de tvingats ta, plus lite extra för risken som lånet innebär.

Istället för att betala hela summan direkt lånar de pengar från byggbolaget för att senare betala tillbaka med rätt rejäl ränta. Ungefär som ett sms-lån.

De 14,5 miljarder kronor det skulle kosta att få sjukhuset på plats blev till slut 26 miljarder. För 26 miljarder skulle vi kunnat få 50 000 sjuksköterskor. Eller 1,7 Botniabanor.

När sjukhuset väl var på plats 2016 var landstinget tvungna att begära ombyggnationer, exempelvis för en barnakut som inte var barnanpassad. För varje ombyggnation behöver landstinget ingå i ett nytt avtal med byggbolaget. Och för varje sådant tilläggsavtal tar byggbolaget ut en avgift för besväret.

Redan 2016 var tilläggskostnaderna uppe i 1,2 miljarder. Varav 6 miljoner var extra avgifter till byggbolaget. Att riva en vägg på barnintensiven kan kosta 375 000 kronor. Att byta en dörr – 1,2 miljoner.

2040, när avtalet löper ut, beräknas allt ha kostat 61 miljarder kronor. Men innan dess ska vi nog hinna bränna några miljoner till på otydliga konsultkostnader och dörrbyten.