I kristider krävs samling

Coronaviruset kommer att slå stenhårt mot Sverige.

Det nya coronaviruset, covid-19, påverkar allt samhällsliv.

Det nya coronaviruset, covid-19, påverkar allt samhällsliv.

Foto: TT

Krönika2020-03-16 03:19
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det nya coronaviruset, covid-19, sätter sin prägel på all nyhetsrapportering och alla ledarsidor just nu.

Bland ledarskribenterna är det många som manar partierna till samling för att möta coronautbrottet.

"Om svensk politik i längden ska visa sig vuxen att möta coronahotet måste oppositionen avstå ifrån att exploatera oro och försöka ta hem enkla poänger", skriver till exempel Ingvar Persson i Aftonbladet (ob S).

Efter förra veckans partiledaröverläggningar var också Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) för ovanlighetens skull ganska återhållsamma i sina kommentarer.

Det återstår emellertid att se hur länge borgfreden kommer att vara. Av erfarenhet vet vi att politiken har lätt att falla tillbaka i gamla vanor och konfliktmönster. Men det är viktigt att lägga den partipolitiska retoriken åt sidan i det här läget.

Käbbel och partipolitiska trätor löser inte coronakrisen.  Nu måste fokus hos alla vara att agera konstruktivt, solidariskt och samarbetsinriktat för att möta de akuta hoten.

Regeringen har även gjort det som en regering förväntas göra i ett allvarligt läge. Redan 1 februari (långt före corona blev ett begrepp på allas läppar) beslutade regeringen att klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom, vilket ger vittgående befogenheter till myndigheterna för att begränsa smittspridningen.

Snabbt tog regeringen, tillsammans med samarbetspartierna C och L, även fram ett krispaket. Det handlar bland annat om att påskynda införandet av den nya modellen för korttidsarbete, slopandet av karensdagen samt extra pengar till berörda myndigheter, kommuner och regioner.

Vidare har regeringen följt Folkhälsoinstitutets rekommendation om ett stopp för alla större allmänna sammankomster.

I fredags meddelade regeringen att den som blir sjuk ska kunna vara hemma i upp till 14 dagar utan läkarintyg för att minska belastningen på sjukvården samt att vårens högskoleprov ställs in.

Flera universitet och högskolor har dessutom på egen hand beslutat att minska närvaron på campus genom att bedriva distansundervisning.

Till detta ska läggas Utrikesdepartementets skarpa avrådan från alla icke-nödvändiga resor till andra länder.

”Aldrig tidigare i modern tid har ett liknande beslut fattats. Men det är nödvändigt”, konstaterar utrikesminister Ann Linde (S).

Det kommer att krävas ännu mer av politiken framöver. Såväl finansminister Magdalena Andersson (S) som oppositionspartierna har markerat att det kommer att bli nödvändigt med stora stimulanspaket för att möta den kraftiga ekonomiska nedgång som nu följer i spåren av coronaviruset. Jobb och företagande kommer att drabbas.

Bra i detta dystra läge är ändå att staten har pengar för att hantera krisen. Till skillnad från många av sina finansministerkollegor runtom i världen har Magdalena Andersson sett till att spara ladorna för just sådana här tillfällen. 

För detta har hon ibland beskrivits som snål. Men nu ser vi vikten och värdet av Magdalena Anderssons strama budgethantering. 

Coronaviruset kommer att slå stenhårt mot Sverige. Men jämfört med många andra länder har Sverige betydligt bättre förutsättningar att möta problemen. I grund och botten finns en god ekonomi och välskötta statsfinanser.

Det väntar emellertid en mycket tuff tid nu. Vi är bara i början av coronautbrottet och i takt med att fler människor blir smittade kommer påfrestningarna på sjukvården och andra samhällsfunktioner att bli mycket stora.

Vi kommer att få se rubriker om både fler dödsfall och en överbelastad intensivvård. Många kommer att bli arga, rädda och frustrerade. Sverige och svensk politik kommer utsättas för svåra prövningar.