Jag vet inte hur Donald Trump dricker sitt kaffe, men han har präglat början av 2017. I hans USA blandas fakta och åsikter samman. Misstro mot myndigheter och forskning gör att det framstår som att åsikter har lika stor tyngd som fakta.
Det är lätt att skaka på huvudet åt hur sorgligt det är.
I Sverige fick vi ett eget exempel när Sverigedemokraterna ville minska SMHI:s anslag eftersom partiet ansåg att myndigheten bedrev opinionsbildning kring klimatförändringarna.
Än en gång: det är lätt att tycka det är sorgligt när myndigheters fakta läggs åt sidan för åsikter.
Kring nyår började mina vänner dricka fettkaffe. Rena hälsodrycken, menade de. Fettkaffe är vanligt kaffe men med kokosfett och smör i.
Hälsobloggar och andra beskriver effekterna för hälsan som oändliga. Kokosfett kan få dig att gå ner i vikt, lindra akne, hindra fotsvamp, skydda levern, är bra för diabetes och vid behandling av Alzheimers.
Att använda kokosfett har varit en trend i flera år i Sverige, framför allt bland människor som väljer en diet där de minskar på kolhydraterna.
Du kan inte bara ha fettet i kaffe. Nej, du kan steka i det, göra smoothies eller använda för att motverka karies.
Problemet?
Livsmedelsverket, Sveriges expertmyndighet på livsmedel, håller inte med om fettets absoluta nyttighet. Kokosfett består till 90 procent mättat fett, som många äter för mycket av.
”Det påstås ibland att just de mättade fettsyror som ingår i kokosfett skulle vara bra för hälsan. Det finns inte stöd för att det skulle vara mer hälsosamt att äta kokosfett än annat mättat fett” skriver Livsmedelsverket.
Det finns säkert positiva erfarenheter av kokosfett. Förespråkare menar att fettet i kokos är nyttigare än traditionella mättade fetter, andra påstår att det är en myt att mättat fett är skadligt.
Ja, min poäng är inte ett korståg mot just kokosfett, den som vill får dricka hur mycket fettkaffe den vill. Men kom ihåg att egna upplevelser och fakta är olika saker. Jag kan tycka att det är en kall vinter, men det bevisar inte att den globala uppvärmningen inte existerar.
Det är inte bara i Trumps USA som fakta och åsikter blandas samman. Fenomenet att vilja välja information som passar ens världsbild finns även i Sverige.
Så i konflikten mellan tusen personers erfarenheter och ett Livsmedelsverk väljer jag att tro på det senare. För när något verkar för bra för att vara sant, då är det antagligen inte sant.