”Usch och fy! Luleå hör till kommunerna med sämst företagsklimat i landet. Ungefär så lät borgerliga politiker och opinionsbildare i Norrbottens-Kuriren 21 maj när Svenskt Näringsliv presenterade sin årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner. Luleå ligger på plats 270, enligt Svenskt Näringsliv.
Men vad säger egentligen undersökningen om förutsättningarna för jobb och företagande i Luleå? Har verkligen Luleå ett sämre näringslivsklimat än Dorotea, Ånge, Sollefteå, Torsby, Övertorneå och övriga 269 kommuner som rankas högre? På riktigt?
Nej! Sanningen är att Luleå har en urstark arbetsmarknad. 37 månader i följd har arbetslösheten minskat. I maj var den nere i 4,2 procent, vilket är klart under rikssnittet.
Samtidigt sker stora investeringar och etableringar som bäddar för en lokal högkonjunktur under flera decennier framåt. Bara tre exempel:
- I början av maj 2022 blev det klart att gruvjätten LKAB väljer Luleå som lokaliseringsort för framtidsprojektet Reemap. Tio miljarder kr satsas i en ny anläggning för att utvinna fosfor, sällsynta jordartsmetaller och gips ur gruvavfall.
- 2 april i år kom beskedet att stålkoncernen SSAB investerar totalt 52 miljarder kr för att bygga ett toppmodernt fossilfritt stålverk i den norrbottniska residensstaden.
- Via det som görs genom projektet Malmporten kommer Luleå hamn dessutom att tredubbla sin kapacitet samtidigt som det blir minskade utsläpp från fraktfartygen.
Allt detta betyder massor för jobb och inkomster även i andra delar av näringslivet. Det blir ringar på vattnet för handel, transporter, service, restauranger och annat. Plus skatteinkomster för att stärka vård, skolor, omsorg och andra kommunala verksamheter.
Det finns alltså fina förutsättningar för att utveckla jobb och företagsamhet i Luleå just nu och för lång tid framöver. Läget är definitivt bättre än i Dorotea och Sollefteå.
Uppenbarligen är det också något som många enskilda näringsidkare upplever. Enligt Bolagsfakta har det startats 866 nya företag i Luleå under de senaste tolv månaderna.
Sammanlagt finns numera ungefär 6588 företag i Luleå, enligt organisationen Företagarna.
Denna siffra – 6588 företag – finns också skäl att ha i bakhuvudet när man studerar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Det är nämligen bara 188, det vill säga en bråkdel, av alla dessa 6588 företag som har svarat på Svenskt Näringslivs enkät.
Därför säger enkäten möjligtvis en del om känslorna och upplevelserna hos 188 företag. Men den ger absolut inte hela bilden av det lokala företagsklimatet.
Det betyder inte att det saknas arbetsuppgifter för kommunalrådet Carina Sammeli (S) och övriga i kommunledningen.
Till exempel behöver det anställas fler bygglovshandläggare för att få en snabbare och effektivare handläggning. När det byggs och investeras mycket så ökar ju trycket och arbetsbördan för de kommunala tjänstepersonerna.
Likaså finns ett värde i att utbilda personalen vid berörda förvaltningar om vikten av god service och bra bemötande.
Men det finns inga skäl för att göra som oppositionen, att svartmåla det lokala företagsklimatet och baktala den kommunala näringspolitiken.
Det rödgrönt styrda Luleå är en välskött kommun. Många kommuner, som rankas högre av Svenskt Näringsliv, befinner sig i ett betydligt sämre läge än Luleå.
Det är struntprat att Luleå har ett dåligt klimat för jobb och företagande.