Lotterier är ett klassiskt sätt för folkrörelseorganisationer att få in pengar till verksamheten. Nykterhetsrörelsen har Miljonlotteriet sedan 1964 och idrottsrörelsen har sedan länge haft glädje av Bingolotto. För att nämna två exempel.
Även för arbetarrörelsen är lottförsäljning en viktig inkomstkälla. Redan 1947 startade SSU – det socialdemokratiska ungdomsförbundet – lotteriverksamhet i stor skala.
1956 omvandlades verksamheten till Folkrörelsernas lotteribyrån, som bytte namn till A-lotterierna 2003 och numera är mest känt för Kombilotteriet.
Det ger ett betydande tillskott till Socialdemokraterna. Men det handlar inte om 150 miljoner kr varje år som en del högerdebattörer har påstått den senaste tiden.
Den korrekta siffran är ungefär 30 miljoner kr per år. (Alla siffror finns i partiets årsredovisningar som är offentliga och finns bara en googling bort.)
I den senaste tidens debatt har även förekommit andra felaktigheter – ibland rena stolligheter.
Bland annat hävdar Benjamin Dousa, tidigare MUF-ordförande och numera chef för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, att Socialdemokraterna infört en speciallagstiftning för att gynna det egna lotteriet.
"Socialdemokraterna har undantagit sitt eget lotteri från det generella förbudet, kundkännedomkrav, spelskatten och kreditförbudet", twittrade Dousa 29 april.
Det är en direkt lögn. Det finns ingen särskild lag för Kombilotteriet. Det är samma lagar och regler som gäller alla föreningsdrivna lotterier. Lagstiftningen är exakt likadan för lotterier som drivs av idrottsrörelsen, kyrkan eller för den skull andra politiska partier.
Värt att notera i sammanhanget är även att Sverigedemokraterna och Moderaterna själva gjort två mindre lyckade försök att ge sig in i lotteribranschen.
2018 fick Sverigedemokraterna tillstånd att bedriva något som kallades för Kronolotteriet och så sent som 2020 lanserade Moderaterna ett eget lotteri, "M-lotteriet för framtida segrar". Då talade även M-ledaren Ulf Kristersson om hur viktigt det var att partierna minskade sitt beroende av offentlig finansiering.
Men satsningarna har inte gått så bra och bara gett mindre summor till partikassorna på högerkanten.
Vad gör då marknadsvurmarna till höger i det läget? Jo, när de själva inte är framgångsrika på lotterimarknaden så vill de istället införa en statlig reglering som stryper Socialdemokraternas intäkter från Kombilotteriet!
Tidöpartierna (SD, M, L och KD) är överens om att tillsätta en utredning som ska genomföra en översyn av de partipolitiska lotterierna.
"Vi måste dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin eftersom de har riggat hela systemet", motiverar Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, till Aftonbladet.
Det är rena jesuitmoralen. Ändamålen helgar medlen. När man inte lyckas själv på spelplanen så gör man om regelboken.
Riktigt löjligt blir det när regeringsföreträdarna snackar om att deras initiativ handlar om att komma åt spelmissbruk. I så fall finns det ett antal andra företeelser – till exempel nätcasinon, nätpoker och andra spelsajter – som borde vara mer angelägna att reglera än Kombilotteriet.
Till exempel var det inte Kombispel som gjorde att SD-ledaren Jimmie Åkesson spelade bort en halv miljon kronor 2014. Och det finns heller ingen forskning som visar att prenumeration av kombilotter – tydligt reglerad i lag och kontrollerad av Spelinspektionen – är mer beroendeframkallande än andra spel.
Det här är alltså inte fråga om något annat än ett fult angrepp på arbetarrörelsen och ett försök att knäcka ekonomin för det största oppositionspartiet i riksdagen. Allt annat är bara tomt snack.