Framtiden finns i norr. Det är ingen tvekan om det. Fossilfritt stål och batterifabriker – avgörande i den gröna omställningen – gör att industrin i norra Sverige skriker efter arbetskraft.
Då gäller det att vara attraktiva arbetsplatser. Som erbjuder framtidens industriarbetare både utveckling och trygghet. Därför är en säker arbetsmiljö helt avgörande för den gröna industrins framgångar.
Det finns en sak som förenar många av landets arbetare. Det handlar om rädslan att skadas på sin arbetsplats. Risken att dö av jobbet.
Och rädslan är helt befogad. Förra året avled 48 människor på landets arbetsplatser. Det är nästan en person i veckan. Och det är lika obegripligt som det är djupt tragiskt.
Varje person som dör på jobbet är ett liv som släckts i förtid och efterlämnar arbetskamrater, familjer och vänner i djup chock och sorg.
Och faktum är att industrin är en särskilt farlig bransch i jämförelse med andra. En undersökning från 2020 visar att det är fyra gånger så vanligt att råka ut för en arbetsplatsolycka i branschen än på en genomsnittlig svensk arbetsplats.
Hur kan vi inte ha kommit längre 2022? Hur kan det förväntas att en industriarbetare ska gå till jobbet utan att vara säker att komma hem därifrån efter sitt arbetspass?
Allvarliga arbetsplatsolyckor borde inte vara en så vanlig del av vardagen för de som jobbar med att få vårt land att fungera. Det är oskäligt och orimligt. Dessutom är det dyrt.
Organisationen Skydda beräknar att de här olyckorna kostar industrin över 500 miljoner kronor per år i sådant som sjukkostnader och bristande produktion.
Sedan 2019 har regeringen sjösatt en nollvision mot dödsolyckor. Det är lovvärt, men mycket mer måste hända.
För mig är det här en av de allra viktigaste frågorna för industrin och för Sverige.
Fackets skyddsombud är oerhört viktiga för att skapa säkra arbetsplatser. De representerar sina arbetskamrater, har stor kunskap om sin bransch och kan se var det brister. Ofta kan de upptäcka risker i tid och stoppa skador och olyckor innan de är ett faktum.
Att inte behöva dö av jobbet är ett av IF Metalls krav inför valet den 11 september. För även politikerna har en viktig roll. Det måste till exempel se till att de regionala skyddsombuden, som går skyddsronder på mindre arbetsplatser, får utökade befogenheter.
Tyvärr har de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna stoppat ett sådant förslag från regeringen.
Nu är det upp till bevis för politikerna att se till att svenska arbetare kan vara trygga. För det kan inte vara rimligt att behöva offra sitt liv för jobbet.