En tydlig riktning för Sverige framåt

Socialdemokraterna har gjort mycket under de senaste åtta åren – men skyggar inte för att konfrontera svåra samhällsproblem.

FÖRTROENDE. Socialdemokratin går till val på det man har gjort – och på det man kommer att göra efter valet i höst.

FÖRTROENDE. Socialdemokratin går till val på det man har gjort – och på det man kommer att göra efter valet i höst.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Krönika2022-08-05 06:00
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under torsdagseftermiddagen presenterade Socialdemokraterna sin affischkampanj inför valdagen den nionde september. 
Det är inte att betrakta som en slutplädering – utan snarare som själva stommen i det som väljarna kan vänta sig av Socialdemokraterna både fram till valdagen, och efter den. 
I den stommen finns det flera tydliga spår.

Det första av dem handlar om någonting som är så självklart att alla partier är överens om det, men som i det rådande läget faktiskt behöver understrykas ännu mer.
I Sverige ska lag och ordning råda – och i de fall då den bryts ska det finnas ett välfinansierat och välutrustat rättsväsende som ser till att skipa rättvisa. Det är ett budskap som handlar både om vad man kommer att göra, men också om vad man redan har gjort. 
I regeringsställning har en av de viktigaste prioriteringarna för den socialdemokratiska regeringen varit att bryta den negativa spiralen med organiserad kriminalitet, och det är ett arbete som måste fortsätta.
Men frågan om lag och ordning kan inte enbart reduceras till att handla om de ”socialt utsatta områdena” – för Socialdemokraterna är det viktigt att hela landet ska ha en polisiär närvaro där den behövs.

Det för oss till nästa spår, och till det som på det här området skiljer regeringen och oppositionen åt. För högern är svarat enbart att sätta fler bovar i fängelse och ta till med så hårda tag som möjligt – men det är en både ineffektiv och rätt osmaklig strategi. 
Polisen är en del av svaret – men hela svaret måste vara att också nå ut till Sveriges unga, bryta den onda cirkeln och hindra gängens rekrytering. Ingen ung ska behöva bli kriminell.

För att bryta utslagningen och nå de unga finns det ett verktyg som är viktigare än alla andra, och det är den svenska skolan. 
Det har tidigare sagts på denna sida och på många andra ställen att en del av roten till de problem Sverige har, finns i den friskolemarknad som tillåter riskkapitalister att göra miljardvinster på svenska skolbarns bekostnad.

På vägen in i livet måste samhället vara starkt – men det måste det faktiskt också vara när man lämnat eller bereder sig på att lämna arbetslivet. 
Regeringen har tillsammans med sina samarbetspartier lyckats driva igenom ett garantitillägg till Sveriges pensionärer, som ger de allra mest utsatta upp till 1000 kronor mer i månaden redan nu. 
Det försökte högeroppositionen – mitt i den galopperande inflationen – sätta stopp för, och det är ett exempel på vad ett starkt samhälle och starka statsfinanser kan bidra med.

Det är ett budskap som handlar om trygghet – och det är också det socialdemokratiska löftet att göra den tillfälliga höjningen av taket i A-kassan som genomfördes under coronapandemin permanent.
Så kan en kris vändas till att skapa ny politik för ökad trygghet för Sveriges löntagare och en större flexibilitet på arbetsmarknaden.

Sammanfattningsvis handlar den socialdemokratiska valkampanjen om både det man har åstadkommit under de senaste mandatperioderna, och vad man hoppas åstadkomma under den kommande. 
Det är ett tydligt besked om att Socialdemokraterna är ett självständigt parti som går till val på sin egen politik – men som också har visat att man är förmöget att bygga koalitioner och tillsammans med andra partier faktiskt få saker gjorda. 
Väljarna vet att de kan ha förtroende för Magdalena Andersson (S), och det arbete hon har gjort sedan hon tillträdde som statsminister. Det är ett förtroende som Socialdemokratin vill ta med sig in i höstens val, och förvalta efter det.