Jag har tänkt mycket på skogen i sommar. Det började egentligen med att ett avsnitt av skräckpodden ”Creepypodden” på Sveriges radio utspelade sig i Offerdal, Jämtland. Berättelsen tog plats i skogarna där.
Det finns en särskild glädje när program eller serier utspelar sig i ens hemtrakter, långt bort från tunnelbanelinjerna och asfalten där kamerorna oftast filmar.
När jag i höstas var på utbyte i England blev jag god vän med flera utbytesstudenter från Amsterdam. När vi promenerade runt i England tyckte de att det var underbart att komma ut i skogen.
Jag kollade runt, osäker på om de skojade. Förvisso var det många höga träd omkring oss, men vi gick på en asfalterad väg. Överallt fanns skyltar som visade hur långt bort civilisationen var. Det var oftast någon kilometer till närmsta fik.
Jag förklarade att det här var en park, inte var en riktig skog. Isåfall skulle de se Sverige.
De ville höra mer, men hur beskriver man hur mycket skog som finns och hur det känns att gå i en sådan? Det är som att beskriva havet för någon som aldrig sett det. Att säga ”Det är massor av vatten med djur och växter i” gör det liksom inte rättvist. Att beskriva skogen som ”jättemånga träd” räcker inte heller.
Det har sagts mycket om vacker natur och landsbygd som turistplats. Det är ett viktigt sätt att locka människor till Sverige. Och samtidigt ska det vara en plats att bo på, inte bara en återhämtningsplats för storstadsbor.
Samma glädje som att höra om sin hemby i berättelser finns inom politiken. Ministern Sven-Erik Bucht (S) la ut ett filmklipp om potthål på sin Facebook-sida. En Stockholmskompis länkade klippet till mig och frågade vad ett potthål är. Ja, jag visste såklart, de flesta utanför städerna vet nog vad ett potthål i en väg är.
Sven-Erik stod i Jämtland och berättade att regeringen satsat 100 miljoner kronor per år på att täppa till dessa hål. Filmen är en del av hans Sverigeresa, där han besökt drygt 100 kommuner.
En sådan resa är mer värt än tusentals flygblad som landar i människor brevlådor. Inte bara att möta personer i deras vardag, utan att också presentera politiska lösningar därifrån.
I sommar ska mina vänner besöka Sverige för första gången. Kanske slipper jag lära dem vad ordet ”potthål” betyder. Men mitt i allt är jag ändå glad över en sak.
Vi bor i ett land där skogen är mer än en asfalterad väg genom en park.