Socialdemokraterna i Norrbotten har inlett en höstoffensiv kring sjukvårdsfrågorna. De senaste veckorna har Anders Öberg (S), oppositionsråd i Region Norrbotten, farit runt som en tätting i länet.
Han har besökt bland annat Boden, Gällivare och Arvidsjaur för att torgföra den socialdemokratiska sjukvårdspolitiken – kraven på särskilda äldremottagningar vid hälsocentralerna, förbättrad tillgänglighet, större insatser mot den psykiska ohälsan och annat som finns i partiets program.
Under lördag och söndag viker dessutom Socialdemokraterna i Norrbotten sitt höstmöte i Luleå till att diskutera läget i svensk hälso- och sjukvård. Utredare och läkare kommer att finnas på plats för att ge underlag till partidebatten.
Det är utmärkt att Socialdemokraterna ägnar tid, kraft och resurser åt att utveckla och förnya sin sjukvårdspolitik. Som jag påpekade i en NSD-ledare 6 september innebar valet 2018 ett rejält bakslag för den S-märkta sjukvårdspolitiken i hela riket. Partiet tappade mark i samtliga regioner/landsting.
Det är en tydlig fingervisning om att det krävs ett radikalt om- och nytänkande för att återvinna väljarnas förtroende.
Själv tror jag att en av nycklarna är att ta strid för ett statligt huvudmannaskap för sjukvården. Det skulle stärka möjligheterna att skapa en mer jämlik sjukvård i hela landet.
Norge har visat att det är en väg som fungerar. Där tog staten över ansvaret för sjukhusen från fylkeskommunerna (länen) 2002.
Förändringen gick dessutom rasande snabbt. Norges då nye statsministern Jens Stoltenberg aviserade reformen sommaren 2000. Den ansvarige ministern Tore Tønne utarbetade genast ett förslag och efter en kort remissrunda kunde stortinget (riksdagen) ta beslut. Bakom ställningstagandet stod Arbeiderpartiet, Höyre och Fremskrittspartiet.
Sedan dess är det de folkvalda i stortinget som har huvudansvaret och avgör den övergripande inriktningen. Fem av staten ägda regionala hälsobolag står för den löpande driften.
En regelrätt kupp, muttrade de missnöjda i fylkeskommunerna.
Patienterna har dock inte tagit skada. Norge har alltjämt en sjukvård som levererar både hög medellivslängd och låg spädbarnsdödlighet – två vanliga mått på vårdens kvalitet.
”Vi har i dag en förbluffande grad av jämlika vårdtjänster i Norge”, konstaterar professor Olav Helge Førde i en intervju med svenska Yle 16 maj 2015.
Det borde föranleda viss eftertanke i den socialdemokratiska debatten också i Sverige.