En hämsko för tillväxten

Anders Sundströms reaktion är inte unik.

Det är illa när kommunpolitiker och näringslivsföreträdare börjar se Länsstyrelsen som en slags besvärande faktor som hämmar den lokala utvecklingen.

Det är illa när kommunpolitiker och näringslivsföreträdare börjar se Länsstyrelsen som en slags besvärande faktor som hämmar den lokala utvecklingen.

Foto: Tommy Borg

Krönika2020-01-09 04:44
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Dagarna för julafton skrev tidigare närings- och arbetsmarknadsministern Anders Sundström ett upprört Facebook-inlägg. Det handlade om Länsstyrelsens yttrande om Kaunis Irons nya ansökan om utbyggnad av järnmalmsgruvan i Kaunisvaara.

Sundström konstaterar att Länsstyrelsen inte har ett positivt ord att säga om gruvan, trots att den direkt och indirekt skapar jobb för ungefär 500 personer i en bygd som tidigare var hårt drabbad av arbetslöshet.

"Länsstyrelsen kan inte ens ansluta sig till den helt självklart slutsatsen att det finns sociala fördelar, det vill säga att de som bor i Pajala har ett jobb att gå till", noterar Sundström.

"När den myndighet som är satt att verka för Norrbottens bästa bara ser negativt på Kaunis Iron och på insatserna för att utveckla Pajala, så måste jag ställa mig frågan: Varför gör jag detta", avslutar Sundström, numera styrelseordförande i Kaunis Iron.

Den som vill kan så klart säga att Sundström är part i målet, vilket givetvis är riktigt. Men efter att ha besökt ett antal norrbottniska glesbygdskommuner under hösten 2019 kan jag konstatera att hans reaktion inte är unik.

Många kommunpolitiker och lokala näringslivsföreträdare upplever inte Länsstyrelsen som en allierad i arbetet för att skapa jobb och regional tillväxt. Istället uppfattas myndigheten som en bromskloss.

Det sker dessutom i ett läge när vi vet att det som finns i norrbottniska skogar och marker kan spela en central roll i arbetet för omställningen till ett mer hållbart samhälle. 

Större investeringar i miljövänliga saker som vindkraftverk, solceller, elbilar och tåg kräver nämligen mineral och metaller – och sådant finns det gott om i norr. 

Därför borde det finnas såväl ekonomiska som regionalpolitiska och klimatpolitiska skäl för att utveckla gruvnäringen.

"Miljövänner måste acceptera att fler gruvor öppnas i Sverige för att utvinna kobolt, neodym och andra råvaror som behövs för att rädda klimatet. Om Sverige tar sitt ansvar kan det samtidigt minska Kinas roll som dominerande exportör", skriver helt riktigt Kalle Sundin, initiativtagare till den social­demokratiska idésmedjan Gröna folkhemmet, i ett inlägg i Dagens Nyheter 6 januari.

I det arbetet borde Länsstyrelsen i Norrbotten vara en pådrivare, inte en hämsko. Det är illa när Anders Sundström och andra som är engagerade för lokal utveckling känner sig motarbetade av den statliga länsmyndigheten.

Länsstyrelsen borde tvärtom höra till dem som går i bräschen för en hållbar tillväxt med målet att alla ska ha möjlighet att bo, utvecklas och driva företag i hela länet.