Drastiskt men nödvändigt

Vi har alla ett ansvar för att begränsa smittspridningen.

Nu gäller det att se till att så få som möjligt tvingas uppsöka sjukhus för att få kvalificerad vård

Nu gäller det att se till att så få som möjligt tvingas uppsöka sjukhus för att få kvalificerad vård

Foto: Mikael Fritzon/TT

Krönika2020-03-11 17:05
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Redan lördag 1 februari fattade regeringen vid ett extrainkallat sammanträde beslut om att klassa det nya coronaviruset, covid-19, som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

Beslutet skapade ingen större uppståndelse, eftersom det knappt fanns några smittade i Sverige i början av februari och få vid den tidpunkten oroade sig för covid-19. Men det var egentligen ett väldigt dramatiskt beslut, eftersom det innebar att regeringen tryckte på knappen och gav ansvariga myndigheter långtgående befogenheter för att kunna hantera en allvarlig sjukdom.

Beslutet möjliggör saker och ting som vi normalt inte förknippar med ett öppet och demokratiskt samhälle som Sverige.

Det ger möjligheter för myndigheterna att spärra av större områden, besluta om karantän, utfärda förhållningsorder till medborgarna och till och med isolera människor mot deras vilja om det anses nödvändigt.

Sedan dess har också Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, MSB och andra varit på tå dygnet runt.

Folkhälsomyndigheten ser nu också en mycket hög risk för allmän spridning av covid-19 i Stockholm och Västra Götaland (Sveriges största och mest befolkningstäta regioner), vilket också är bakgrunden till onsdagens drastiska regeringsbeslut om att begränsa sammankomster till max 500 personer.  

För idrottsälskare som sett fram emot en härlig vårvinter med en massa slutspelsmatcher i basket och ishockey är det givetvis en sorg och bedrövelse att arenorna töms på publik. Men det är tyvärr ett nödvändigt beslut för att begränsa smittspridningen.

Den senaste tiden har vi även sett liknande ställningstaganden i en rad andra länder.

I Norge uppmanar landets folkhälsoinstitut att ställa in eller skjuta upp alla arrangemang som innefattar över 500 människor. I Danmark finns liknande restriktioner för evenemang med fler än 1 000 personer.

I Italien har premiärminister Giuseppe Conte och regeringen utfärdat ett förbud mot offentliga sammankomster och stora idrottsevenemang. Stoppet gäller till och med 3 april.

Tyska ishockeyligan DEL har förklarat att säsongen är över till följd av coronaviruset och den österrikiska ligan EBEL har ställt in sitt slutspel.

Allt i syfte att sprida vidare spridning av viruset och påfrestningarna på viktiga samhällsfunktioner.

Ytterst handlar det om att vi alla har ett ansvar för att begränsa följdverkningarna och att undvika att bära smittan vidare.

De flesta kommer att klara sig bra och drabbas lindrigt av covid-19. Men det gäller att agera solidariskt för att skydda riskgrupperna – åldringar och personer med kroniska sjukdomar – och för att samhället ska fungera.

Det räcker med att se på konsekvenserna för sjukvården i norra Italien och kinesiska Wuhan. Läkare, sjuksköterskor och annan personal har gått på knäna för att hantera alla svåra sjukdomsfall. Intensivvården har satts på hårda prov.

Därför gäller det att se till att så få människor som möjligt tvingas uppsöka sjukhus för att få kvalificerad vård. Och i det perspektivet får ett antal uteblivna basket- och ishockeymatcher ändå ses som en ganska liten uppoffring.