I tisdags åkte jag till Norra Svartbyn, som numera marknadsförs och ska bli känt som Boden Industrial Park, för att bevittna en i alla stycken historisk händelse. De första spadtagen togs för bygget av H2 Green Steels nya gröna stålverk.
"Det har inte byggts något nytt stålverk i Europa sedan 1970-talet", sa vd:n Henrik Henriksson.
I sitt tal påminde landshövdingen Lotta Finstorp om att det senaste svenska exemplet är gamla Oxelösunds Jernverk som förvandlades till ett integrerat järn-, stål- och valsverk i början på 1960-talet, alltså för sex decennier sedan.
Därför är industriinvesteringar i den här storleksordningen verkligen inte vardagsmat. Det är ingen överdrift att tala om att det är början på en ny tideräkning i Norrbottens historia.
Men det som sker i Boden är historiskt också av andra skäl. Nu handlar det om en stålproduktion i miljö- och klimatvänliga former.
Genom att använda så kallad vätgasreduktion under stålverkningen möjliggörs omfattande utsläppsminskningar jämfört med traditionella metoder. Bland annat sker en minskning av att koldioxidutsläppen med upp till 95 procent jämfört med den gamla tekniken.
Det är alltså en investering som inte bara bidrar till jobb och regional utveckling utan även till att rädda planeten.
Det är också svaret till dem som tror att den gröna omställningen handlar om att klä sig i säck och aska.
Det är i själva verket tvärtom. Lösningen på klimatkrisen stavas innovationer, ingenjörskonst och investeringar i miljövänlig teknik – det vill säga sådant som skapar nya arbetstillfällen och ekonomisk växtkraft. Det är nytt och modernt, inte gamla vadmalsbyxor.
I samband med eventet i Norra Svartbyn pekade kommunalrådet Claes Nordmark (S) dessutom på H2 Green Steels betydelse för att bygga ihop Boden-Luleå-regionen.
"Genom stålverket har Boden och Luleå kommit varandra närmare än någonsin som twin cities", sa han.
Han och kommunalrådskollegan Carina Sammeli (S) i Luleå måste helt enkelt ta gemensamma krafttag för att klara allt som följer i spåren av H2 Green Steels etablering.
Det kommer att skapas tusentals nya arbetstillfällen, vilket ställer Boden och Luleå inför stora utmaningar. Det behövs en samordnad samhällsplanering för att möta alla växande behov. Framsteg och utveckling är inte bara en enkel resa.
"Vi måste bygga tusentals bostäder. Vi måste snabbare än någonsin bygga ut förskolan, skolan och äldreomsorgen. Vi måste stärka vårt föreningsliv och vårt näringsliv. Det är en spännande och utmanande tid vi har gått in i. Men vi räds den inte, utan vi välkomnar den", sa Nordmark.
Grunden i det arbetet är det som sker i kommunhusen och lokalsamhället. Men det är också viktigt att staten dra sitt strå till stacken och stöttar tillväxtkommunerna.
Regeringen har redan utsett Eva Nordström till statlig samordnare för Boden, Luleå, Gällivare och andra berörda kommuner i Norrbotten och Västerbotten, vilket är bra. Men det krävs fler initiativ.
Till exempel finns skäl för regeringen att ta fasta på de norrbottniska Socialdemokraternas krav på att införa vad de kallar för Kommunklivet – statliga stöd och kreditgarantier till de kommuner i norra Sverige som nu står inför en snabb och kraftig expansion.
Det är en annan typ av statliga insatser än när jag var ung i början av 1980-talet och Norrbotten brottades med massarbetslöshet och stor utflyttning. Då behövdes statliga krispaket för att vända en nedåtgående trend.
Nu behövs istället en sammanhållen statlig politik för att underlätta den gröna nyindustrialiseringen och tillväxten i norra Sverige.