Det handlar om demokratin, dumbom!

Ursula Berge, samhällspolitisk chef hos Akademikerförbundet SSR, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Krönika 30 oktober 2019 02:14
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Niklas Nordström avgår som kommunalråd i Luleå. Kända rikspolitiker som Annika Strandhäll får löpa gatlopp i media och kallas hora av en anställd på Moderaterna. Var fjärde förtroendevald uppger att de utsatts för trakasserier, hot och/eller våld enligt Brå. Värst utsatta är kvinnor, inte minst i sociala medier.

"Det handlar om demokratin, dumbom!" för att parafrasera Bill Clintons bevingade ord ”Det handlar om ekonomin, dumbom!”. 

Demokratin vilar på några klassiska grundstenar. Utan att överdriva är alla dessa fundament nu i gungning.

Internationellt räcker det att säga Trump, Orbán, Bolsonaro och Erdogan. Här i Sverige kan vi nöja oss med att säga Sölvesborg.

USA:s president Donald Trump hotar mediernas oberoende genom tal om ”Fake News”, och att förtala journalister. Till det kommer den faktaresistens hans famösa begrepp ”Alternative Facts” som ifrågasätter den kunskap forskningen och andra fått fram. Där går han och Ungerns premiärminister hand i hand. 

Viktor Orbán tvingade bort det oberoende universitetet Central European University från Budapest till Wien, för att de var just för oberoende. Ett oberoende som är en självklarhet för att kunna skapa den kunskap hela vår samhällsutveckling bygger på.

Brasiliens president förnekar ursprungsbefolkningars rättigheter i Amazonas och tar tillfället i akt att skövla regnskogen där eftersom han inte tror på klimatförändringar.

När Trump svajar i sin kunskap om Mellanöstern och historia ger han Turkiet och Erdogan fritt spelrum i Syrien för att ”kurderna minsann inte var med i Normandie och hjälpte USA under andra världskriget”(sic!). Och ett folk slaktas.

Här i Sverige har vi Sölvesborg som där SD nu med stöd av M och Kd har sagt att man inte ska köpa in ”utmanande samtidskonst”, utan endast ”klassisk, tidlös konst”. Som om Monet, Carl Larsson, Zorn eller Picasso inte var utmanande när de störde den klassiska föreställningen av vad som var fin konst på sin tid.

Demokratin vilar på fundament av rättigheter, oberoende och frihet. Det handlar om individers och minoriteters rättigheter. Det handlar om mediernas, universitetens och rättsväsendets oberoende. Det handlar om kulturens och medias Frihet. Och allt detta kokar ner till övertygelsen om samhällets i grunden nödvändiga och livgivande mångfald.

Alla dessa fundament utmanas nu av den högerpopulism som växer fram här och i andra länder orkestrerad av de som hatar och hotar, inte minst i sociala medier.

Det är nu vi måste försvara demokratin om det så handlar om public service, menskonst i tunnelbanan eller att sluta skicka hot och hat på Twitter.

Det handlar om demokratin, dumbom!


Ämnen du kan följa