Istället för ett hyllningstal

SSU Norrbotten fyller 100 år och är väl värt att fira. Men det finns även en del mörka kapitel i SSU-distriktets historia.

Bild 1: Mats Taaveniku, Sven Nilsson, Hans Palmgren och Kjell Rautio var ombud på SSU-kongressen 1981. Bild 2: K-G Holmqvist, Anders Sundström, Eva Nordmark och Niklas Nordström har samtliga varit ordföranden i SSU Norrbotten. Bild 3: Khashayar Farmanbar (längst till vänster) var ordförande i SSU-distriktet 1995-2000. Bild 4: SSU:s dåvarande förbundsordförande Anna Lindh och artikelförfattaren Olov Abrahamsson syns tillsammans under ett besök på gamla Midskogsskolan i Luleå 1985.

Bild 1: Mats Taaveniku, Sven Nilsson, Hans Palmgren och Kjell Rautio var ombud på SSU-kongressen 1981. Bild 2: K-G Holmqvist, Anders Sundström, Eva Nordmark och Niklas Nordström har samtliga varit ordföranden i SSU Norrbotten. Bild 3: Khashayar Farmanbar (längst till vänster) var ordförande i SSU-distriktet 1995-2000. Bild 4: SSU:s dåvarande förbundsordförande Anna Lindh och artikelförfattaren Olov Abrahamsson syns tillsammans under ett besök på gamla Midskogsskolan i Luleå 1985.

Foto: Privat/NSD Arkiv

Krönika2022-12-15 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Lördag 17 december är det prick 100 år sedan SSU-distriktet i Norrbotten grundades vid en konstituerande årskonferens i Boden. Orwar Sandström, grafiker hos NSD, blev det nordligaste distriktets första ordförande.

På 100-årsdagen kan dagens SSU:are blicka tillbaka på en lång och stolt historia. 

Min egen SSU-tid på 1980-talet rymmer många fina minnen. När SSU i Kalix satsade hela klubbkassan på att arrangera en konsert med den då nya rockgruppen Europe sommaren 1983. Eller när vi fyllde en buss med 50 kalixungdomar och åkte till SSU:s folkparksfestival i Skellefteå 1984. 

För att inte tala om när SSU-distriktet var engagerat i bygget av ungdomshuset Ibisen i Luleå i mitten på 1980-talet och gjorde tydliga avtryck i den lokala bostadspolitiken. Eller alla läger och kurser på Bommersvik med tjejer och killar från alla delar av landet. Politik men också innebandyturneringar, fotboll, sång, musik och kärlek. 

Jag fick kunskaper, kompisar, kontakter och nätverk som jag har haft glädje och nytta av hela mitt liv. Och jag har sett vilken enorm betydelse som SSU har som plantskola för socialdemokratin och svensk politik.

Niklas Nordström (ordförande för SSU Norrbotten 1987-1992) blev SSU:s förbundsordförande 1995-1995 och kommunalråd i Luleå 2014-2019. Eva Nordmark distriktsordförande 1992-1995) och Khashayar Farmanbar (distriktsordförande1995-1999) ingick bägge i den senaste socialdemokratiska regeringen. Tillträdande regionrådet Anders Öberg började – i likhet med undertecknad – sin politiska bana i SSU Futurum i Kalix i början på 1980-talet. LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio var aktiv i SSU Kiruna i sin ungdom. 

Bara för att nämna några exempel.

Men bland alla glädjeämnen finns saker och ting som varit mindre bra – för att inte säga direkt bedrövliga. Mitt bland alla hyllningar finns även skäl att påminna om bidragsskandalen som uppdagades för tio år sedan. Den slog stenhårt mot SSU-verksamheten i Norrbotten och skadade även socialdemokratin i länet.

Det började med att SSU-distriktet gick ut med ett pressmeddelande i mitten av maj 2012. Distriktet skrev att det polisanmält misstänkt bidragsfusk under perioden 2009-2010 och pekade även ut ett par personer som ansvariga.

Sedan fortsatte härvan att växa. Landstinget (nuvarande Region Norrbotten) granskade alla bidragsutbetalningar och kom fram till att det skett "systematiska felaktigheter" under en längre period.

Polisen gjorde en förundersökning och genomförde förhör. Förundersökningsprotokollet omfattade hela 494 sidor!

Efter två år, i mitten av mars 2014, hade rättmaskineriet arbetat klart. Tre unga människor fick strafförelägganden för bedrägeri respektive förberedelse till bedrägeri. Men det föll en skugga även över andra.

I förhören pekades fler personer ut som delaktiga i fusket. Åklagaren kunde dock inte styrka brott. Ord stod mot ord.

Det var en tung period för SSU och socialdemokratin i Norrbotten. Månad efter månad – år efter år – handlade rubrikerna om bidragsskandalen. SSU:s engagemang för jobb, bostäder, skolpolitik och andra frågor hamnade helt i skymundan. 

Många goda krafter valde att lämna och samtidigt försvårades nyrekryteringen. Få ungdomar var intresserade att gå med i politisk ungdomsorganisation som förknippades med "fantasifulla bidragsansökningar", som det hette i ett av polisförhören.

Det blev en djup svacka i verksamheten som påverkade SSU under flera år.

Tio år efter att bidragsskandalen känns det emellertid som att SSU Norrbotten har hittat rätt igen, politiskt och organisatoriskt. 

Under 2021 och 2022 har distriktet haft ett rejält uppsving. Medlemssiffrorna pekar uppåt och fler ungdomar deltar i SSU-kurserna på Sunderby folkhögskola.

Det har startats nya klubbar i Gällivare, Älvsbyn och Haparanda. Det betyder att det nu finns lokala SSU-klubbar i sammanlagt sju av länets fjorton kommuner – Luleå, Piteå, Kiruna, Kalix, Gällivare, Älvsbyn och Haparanda. 

Enligt SSU-distriktets ordförande Samuel Pettersson och nya ombudsman Angelica Lipkin finns dessutom goda förutsättningar att starta en SSU-klubb även i Boden där medlemstillströmningen varit god.

Det är bara att gratulera Pettersson & Co till framgångarna och hoppas att det fortsätter längs den vägen. Men det är också klokt av dagens SSU-gäng att se och lära av misstagen av hos tidigare generationer. 

Bidragshärvan är och förblir ett dystert kapitel i SSU-distriktets historia. 

Den blev en mycket dyrköpt läxa för SSU och socialdemokratin i landets nordligaste län.