Dags att skrota det “Tekniska” i Luleå Tekniska Universitet

“Kan man verkligen plugga statsvetenskap i Luleå?” är en fråga NSD:s ledarkrönikör Samuel Pettersson ofta möter. Han föreslår att universitet breddas och byter namn för att Norrbotten ska vara livskraftigt även utanför industrin.

Idag är LTU i huvudsak ett mansdominerat universitet med mansdominerade utbildningar. För att dra nytta av alla de satsningar som nu sker runt om i Norrbotten behöver fler känna sig välkomna till länet.

Idag är LTU i huvudsak ett mansdominerat universitet med mansdominerade utbildningar. För att dra nytta av alla de satsningar som nu sker runt om i Norrbotten behöver fler känna sig välkomna till länet.

Foto: Mariann Mannberg

Krönika2024-09-09 00:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Luleå Tekniska Universitet är en drivande kraft och en motor för hela Norrbottens utveckling. Många av våra ingenjörer, sjuksköterskor och lärare kommer från just LTU. Namnet Luleå Tekniska Universitet ger dock för många utanför Norrbotten en missvisande bild av universitetet och vad hela regionen har att erbjuda i form av studier och livsmöjligheter.

Många människors uppfattning om LTU, och Norrbotten i stort, präglas alltför ofta av ordet “Tekniska” i Luleå Tekniska Universitet. Vid flera tillfällen har jag själv mötts av förvåning när jag berättat att jag studerat statsvetenskap vid LTU, till exempel när jag gått kurser på SSU:s kursgård Bommersvik. Många SSU:are har reagerat chockartat: “Kan man verkligen plugga statsvetenskap i Luleå? Det är väl bara teknik där?”

Kanske har de jag mött ovanligt dålig koll, eller så säger det något om hur resten av landet uppfattar LTU och vilka utbildningar som faktiskt erbjuds vid universitetet i Norrbotten.

Nu när vi står inför en industriboom med allt från industrietableringar till bostadsbyggande och ökad inflyttning, spelar LTU en viktig roll för att säkra kompetensförsörjningen. Om vi verkligen vill att fler ska flytta till Norrbotten, behöver LTU:s utbud av utbildningar breddas.

Idag är LTU i huvudsak ett mansdominerat universitet med mansdominerade utbildningar. Det märks tydligt om man tar den korta promenaden på campus i Luleå mellan Teknikens hus och ICA “Slemmis” i Porsön, där utbildningar inom teknik, data och ekonomi dominerar. 

För att fler ska vilja studera i Norrbotten behöver vi satsa på fler olika program, inte minst sådana som leder till yrkesexamen. LTU erbjuder idag bland annat utbildningar i psykologi, men inte en fullständig psykologutbildning, trots att behovet av psykologer är stort, både i Norrbotten och i resten av landet.

Vi behöver även satsningar på fler kulturella utbildningar och utbildningar inom vården, exempelvis läkarprogrammet. Dessa utbildningar är viktiga för att vårt län ska vara livskraftigt även utanför industrin.

LTU har idag tekniska utbildningar i världsklass, och det ska vi självklart fortsätta med. Men det “tekniska” i universitetets namn riskerar att ge en för snäv bild av Norrbotten när vi går in i en ny tid för vårt län. För att dra nytta av alla de satsningar som nu sker runt om i Norrbotten behöver fler känna sig välkomna till länet. Fler ska kunna påbörja sina studier här, oavsett om de vill bli ingenjör, konstvetare eller psykolog. 

För att uppnå detta behöver synen på Norrbotten uppdateras. Norrbotten är så mycket mer än gruvor, sågverk och verkstäder. Vi är ett län fyllt med kultur, fritidsmöjligheter och potential att bli ännu mer. Det är den förändring som kan börja med att vi skrotar det “Tekniska” från namnet Luleå Tekniska Universitet och visar att vi är ett framtidslän, redo att välkomna alla, oavsett utbildningsval.