I valet till hösten kommer det inte gå att skilja på jobbkravet, strävan efter full sysselsättning, och skolkravet, strävan efter en bättre skola.
Som alla känner till så är en av de viktigaste förklaringarna på den rådande ungdomsarbetslösheten en bristande skolutbildning. Att vi dessutom för övriga ungdomar som studerar eller till och med fått ett jobb, ser klara kvalitetsbrister i utbildningen, är mycket oroande.
Socialdemokratin kräver i årets val mindre klasser, investeringar i lärarna och att resurser fördelas efter elevernas förutsättningar och behov. Man vill också investera i ett kunskapslyft genom fler utbildningsplatser inom vuxenutbildning, yrkeshögskola, högskola och universitet och samtidigt investera mer i kvaliteten i utbildningen. Högskolor och universitet ska finnas i hela landet.
Partiet vill dessutom göra gymnasieskolan obligatorisk och utveckla yrkesprogram till yrkescollege. Alla gymnasieutbildningar ska ge behörighet till högre utbildning. Unga arbetslösa som inte fullgjort gymnasiet ska garanteras insatser som leder till en gymnasieexamen. Ekonomiskt stöd under tiden kräver att man följer sin utbildningsplan.
Ett socialdemokratiskt krav som regeringen gått med på är att en skolkommission upprättas. En tradition i svensk utbildningspolitik ända sedan feodalismens övergång till kapitalism i mitten på 1800-talet och folkskolans genomförande 1842. Sedan kom demokratiseringen. Med den följde krav på allas lika rätt till utbildning i början av femtiotalet.
Så tillsattes en skolkommission där Tage Erlander och Josef Weijne påhejade av Alva Myrdal lade grunden till en enhetsskola. En skola som så småningom blev den grundskola som bäddade för den samhällsutveckling med både ekonomisk tillväxt och demokratisk kulturell utveckling som präglat Sverige under andra halvan av förra seklet.
Vi befinner oss just nu i ett liknande läge som under mitten av förra seklet. Globaliseringen samt kunskaps- och kommunikationssamhället ställer andra krav på en relevant utbildning, bildning och folkbildning än förra seklets samhälle och marknad.
EU:s åtta nyckelkompetenser är en god utgångspunkt för ett av de viktigaste kraven i årets två val nämligen socialdemokratins krav på en ”skolkommission som ska bestå av de främsta skolforskarna i Sverige och internationellt. Kommissionen ska få i uppdrag att göra en analys av orsakerna till den svenska skolans fall. Utifrån den analysen ska kommissionen föreslå reformer som har stöd i forskning och beprövad erfarenhet i syfte att föra svensk skola till den internationella spetsen.”