Costner kommer inte fixa posten

Postudelning är en uppgift där staten måste kliva fram, istället för att som nu dra sig tillbaka från område efter område.

Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010

Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2024-04-02 06:00
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Filmen Postman från 1997 handlar om en postapokalyptisk värld där kriminella gäng tagit kontrollen. Det saknas helt centralmakt i samhället. Filmens huvudkaraktär, som spelas av Kevin Costner, driver omkring rotlöst, men råkar hitta en postbil, och han börjar åka runt och dela ut brev.

Det låter töntigt, och filmen är inte den bästa. 

Men den speglar något viktigt. Postbilen och brevbäraren symboliserar det fungerande samhället. En glimt av det gemensamma som annars gått förlorat.

Costners film fladdrar förbi i minnet när jag läser Postnords VD Annemarie Gardshol ustpel om att Postnord kan behöva säga upp sitt ”samhällsuppdrag”.

Postnord går med stora förluster. Det skickas numera så lite brev att det inte fungerar längre.

Alla med brevlåda vet att det stämmer. 

Enligt lagen ska ta det ta högst två dagar för 95 procent av breven att komma fram, men det klarade Postnord inte av vare sig under 2022 eller 2022.

De nådde inte heller målet i början av 2024.

Frågan är om någon råkat mer illa ut än Tycko Strandgård i Gällivare. Förra året skrev Dagens Nyheter om honom. Han hade inte fått någon post på fyra månader. Och inte ens när han stötte på Postnord kom alla brev fram.

Fyra månader?! Hur är det ens möjligt? 

Nu vill Postnord lätta på kraven. Tre istället för två dagar ska det ta att dela ut brev. Stöd från staten ska erbjudas när det ändå blir svårt att klara samhällsuppdraget, det vill säga att dela ut brev regelbundet över hela landet. 

Det kanske är riktiga förslag. 

Men regeringen verkar inte anse det. Hittills har beskedet varit att Postnord måste reda ut sina problem på egen hand. 

Det är väl lite som om Nasas kontrollcenter i Houston skulle sagt ”fixa era egna problem” den där gången för 54 år sedan när astronauterna på Apollo 13 skickade sitt ”Houston we got a problem”.

Ett av det svenska samhällets problem är att staten dragit sig undan. Inte minst från glesbygden. Är det inte marknadslösningar som ersatt statlig närvaro är det internet och digitala plattformar. 

Men staten, eller i alla fall det offentliga, behöver vara närvarande. Med postutdelning, arbetsförmedlingskontor, Försäkringskassa, sjukvård. 

Att regeringen inte förstått det vid det här laget säger mycket.

I verkligheten är det nämligen svårt att hoppas på att Kevin Costner ska dyka upp och fixa saken.