Bra välfärd kostar pengar

Välfärden behöver 90 miljarder mer till 2026, enligt regeringens beräkningar.

Välfärden behöver 90 miljarder mer till 2026, enligt regeringens beräkningar.

Foto: Henrik Montgomery/TT

KRÖNIKA2019-06-17 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är allvarliga saker – men många hade ändå svårt att hålla sig för skratt när den borgerliga mönsterkommunen Danderyd i slutet av maj meddelade att lösningen på den ekonomiska krisen måste bli en skattehöjning.

Och visst fanns det en del att skratta åt. Om inte liknelserna med tv-programmet lyxfällan var nog, så kunde man ju alltid lyssna på de borgerliga kommunpolitikernas tonfall när de pratade om skattehöjningen.

”Vi hatar att höja skatten” sade kristdemokraten Joacim Gahn.

Argast av alla var Benjamin Dousa, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet Muf:

”Moderater höjer inte skatten, punkt slut. Muf kommer alltid att stå upp mot skattehöjningar och vi kommer kommande år jaga kommunledningen så att de håller sitt löfte om att sänka skatten innan nästa mandatperiod”, sa Dousa.

Det är förstås glädjande att höra att det faktiskt finns någonting som Moderaterna alltid kommer att stå upp för.

Det var trots allt inte särskilt länge sedan det hette likadant om att samarbeta med Sverigedemokraterna – men nu verkar man vara beredd att både böja och lägga sig ner för dem, bara det gör Ulf Kristersson till statsminister.

Men bortsett från dessa brösttoner och piruetter finns det ett allvar i Danderyds läge. Och även om de är tidigt ute, så kan många svenska kommuner komma att stå inför samma situation – SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog pekar på att många kommuner kan behöva höja skatten redan nästa år för att få ihop budgeten, och att det faktiskt inte ser ljusare ut på sikt heller.

En av anledningarna är rent demografisk. Vi är i ett läge där stora ålderskullar har gått i pension, och nu närmar sig den ålder då deras behov av vård och omsorg kan förväntas bli som intensivast.

Det är behov som Finansdepartementet har kartlagt i en ny analys, som pekar ut att de närmaste åren inte kommer att bli någon dans på rosor.

Eller som finansminister Magdalena Andersson säger: ”Det krävs hårda prioriteringar de närmaste två mandatperioderna för att våra äldre även fortsatt ska få den vård och omsorg av hög kvalitet som de har rätt i.”

Jämför det med politikerna i Danderyds ord, och skillnaden mellan socialdemokratisk och borgerlig politik kan knappast bli tydligare än så.

Bra välfärd kostar pengar, och de pengarna måste tas någonstans ifrån. Det förstår både politiker och väljare – och därför är det faktiskt lika bra att vara ärlig med det.

KRÖNIKA

Måns Wadensjö