”Snart är pölen tom. Ankdammen i Almedalen är inne på sina sista dagar. Veckan som går ut på partiprofilering, politiska utspel, seminarier, paneldebatter och rosémingel.”
För 12 år sen skrev jag en krönika på den här ledarsidan. Jag var 22 år gammal och hade aldrig upplevt politikerveckan i verkligheten, men hade fördomar. Som att alla bara simmar runt planlöst och kvackar.
Jag har fortfarande inte varit där, men min syn har ändå förändrats av erfarenheter och insikter som andras medverkan lett till. Även om jag fortfarande har gemene norrbottnings reflexmässiga skepsis mot konceptet mingel kvar i kroppen.
Sommaren 2012 ägnade jag i stället för Almedalen åt att vara en av gruppledarna på Luleå kommuns feriejobb.
Tillsammans med ungdomarna drev vi sommarkaféet på Gültzauudden. Mitt livs roligaste sommarjobb.
Då önskade jag mig i min krönika ett förslag på en feriejobbsgaranti i alla kommuner från dåvarande S-ledare Stefan Löfven. Fortfarande är vi inte där även om många kommuner har välfungerande sommarjobbslösningar.
Idag är arbetsmarknaden en helt annan. Kommunernas och regionens chefer kämpar för att säkerställa sommarens bemanning för att möjliggöra välbehövlig och välförtjänt semester för den ordinarie personalen.
Besöksnäringarna är i skriande behov av personal. Länets småföretag och alla stora företag behöver arbetskraft på kort och lång sikt.
På Platsbanken ligger 1686 annonser med cirka 3455 olika jobb ute i Norrbotten i skrivande stund. Och det är långt ifrån alla arbeten som annonseras.
Konkurrensen om arbetskraften är stor och möjligheterna fler för de som söker arbete. Det ger också en besk försmak på vad som bara är början på en enorm rekryteringsproblematik.
Vi behöver bli fler. För att lösa det behöver länets företrädare aktivt jobba för det. De behöver knyta kontakter och prata om norra Sveriges betydelse för landet i Almedalen och annorstädes.
Fönstret måste vara konstant öppet mot hela världen och där är minglet centralt. Att leda saker i bevis genom anekdoter är riskfyllt och det kanske är den tid i livet jag befinner mig i, men jag upplever att många vänner och bekanta som flyttat söderut vill flytta hit. Till en vardag bättre lämpad för familjeliv.
Rekryteringar behöver därför ske mer i en paketlösning. Ett tydligare handslag för hela familjen mellan företag, det offentliga och bostadsaktörer.
Feriejobben är en av de många pusselbitarna för framtiden. Där finns möjligheten ge ungdomar en första upplevelse av de arbeten som finns på förskolor, i äldreomsorgen, i skötseln av kommunens miljöer och fastigheter och i föreningslivet i våra stadsdelar och byar.
Genom lek och aktivitet, målning, slyröjning, städning, fotbollsskolor, kulturinslag på stan och värdskap i skärgårdar och andra turistmål skapas värdefulla erfarenheter för framtiden.
Oavsett vad de sen arbetar med eller utbildar sig till finns de där första jobben i bakhuvudet. Förhoppningsvis med en insikt om att vi måste värna det gemensamma och det som skapar meningsfullhet i livet.
Vi är beroende av satsningarna, men inga företag kan växa och inga investeringar ske utan människorna som ska förverkliga idéerna.
För att de ska både trivas och stanna kvar eller flytta hit behöver en kommun ägna sig åt både minglet och feriejobben.
Vi behöver kratta där framtiden sker.