Även ridhus kan vara tillväxtpolitik

Det räcker inte med investeringar i Hybrit, H2 Green Steel, ny energiproduktion och annan "hårdvara".

Olov Abrahamsson är politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Olov Abrahamsson är politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Foto: NSD Arkiv

Krönika2022-08-10 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag träffade Susanne Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Kalix, i början av juli talade hon entusiastiskt om bygget av det nya ridhuset i Björknäs, några kilometer från centralorten.

Det ska bli fler stallplatser, nya omklädningsrum, lokaler för lektioner och föreläsningar samt ytor som gör det möjligt att hålla ridtävlingar även på hög nivå. Huset ska rymma 150 läktarplatser.

Hållbarhet är också ett riktmärke. Huset ska förses med solceller och tillsammans med några energibrunnar producera sin egen energi på klimatvänligt sätt. Byggandet i betong minimeras, det mesta ska istället uppföras i trä.

Det är en viktig satsning för att göra Kalix till ett attraktivare samhälle för fler och dessutom har en tydlig jämställdhetsprofil.

Ridsporten är nämligen en starkt kvinnodominerad verksamhet. Svenska Ridsportförbundet har drygt 154 500 medlemmar, varav 90 procent är tjejer.

Därför är investeringen i det nya ridhuset en markering om att kommunledningen även tar unga tjejers fritidsaktiviteter och idrottande på största allvar. 

Det har i sin tur betydelse för hur Kalix kommer att lyckas med sin ambition att öka inflyttningen och få fler att bosätta sig i kommunen. 

Det räcker inte med jobb och en god arbetsmarknad för att få människor att slå ned bopålarna på en ort. Det krävs också tillgång till bra skolor, ett rikt kulturliv, vettiga fritidsaktiviteter för både killar och tjejer, restauranger, nöjesutbud och annat som gör att människor kan träffas och trivas.

Därför är satsningar på ridhus (eller badhus, idrottshallar, bibliotek, kulturskolor med mera) även att betrakta som smart tillväxtpolitik. De "mjuka" faktorerna – en i alla stycken trivsam och inkluderande livsmiljö – är centralt för den lokala utvecklingen.

Det bör också vara inriktningen inte bara i Kalix utan för samtliga region- och kommunpolitiker i länet, när Norrbotten nu befinner sig mitt i den gröna nyindustrialiseringen och det talas om det stora språnget mot framtiden.

Staten kan göra mycket för att underlätta tillväxten i norr – till exempel satsningar på infrastruktur, yrkesutbildning, elnät och förenklade tillståndsprocesser. Men det spelar även roll vad som sker lokalt och regionalt.

Det räcker inte med investeringar i Hybrit, H2 Green Steel, ny energiproduktion och annan "hårdvara". Även mer svårmätbara värden – som kultur, livsmiljö och ett schysst samhällsklimat – är avgörande för den lokala utvecklingen och hur det kommer att gå för Norrbotten.