Att tygla covid-19 är ett maratonlopp

Nils Harnesk (S), Luleå, skriver regelbundet i NSD.

Nils Harnesk, S-politiker i Luleå, skriver regelbundet i NSD.

Nils Harnesk, S-politiker i Luleå, skriver regelbundet i NSD.

Foto:

Krönika2020-04-22 03:42
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har tålmodigt svarat på frågor om arbetet med att begränsa smittspridningen i landet.

Att han dag efter dag orkar är ett fenomen men får kanske betraktas som synonymt med den svenska smittskyddsstrategin: uthållighet.

Med ett vaccin mot viruset uppemot två år bort inser nog de flesta att total nedstängning av hela länder inte är hållbart i längden för att begränsa smittspridningen. 

Italien har Europas högsta antal dödsfall trots att befolkningen fått leva med några av kontinentens hårdaste restriktioner under flera veckors tid. Tuffa åtgärder har inte varit någon garanti mot smittspridning.

Andra länder som var tidigt ute med att stänga gränser, skolor, arbetsplatser och andra till synes handlingskraftiga åtgärder har nu tvingats inse att detta inte går att upprätthålla i flera år. Det är därför flera länder nu börjar prata om att öppna upp.

För det är inte så att smittorisken är över i dessa länder, att man besegrat Corona, det är bara att politikerna nu insett att åtgärderna inte är uthålliga över tid.

Sveriges strategi har däremot hela tiden handlat om att vara uthållig. Att de åtgärder som införs också ska kunna upprätthållas under en väldigt lång tid. 

Fokus är att skydda riskgrupperna från smitta och att hålla smittspridningen på en hanterbar nivå för att inte överbelasta sjukvården.

Jag såg en intervju i SVT för några dagar sen med danska och norska smittskyddsexperter. Bägge underströk att vi i nuläget inte vet vilken strategi som kommer att vara mest framgångsrik, det vet vi först efter pandemin, men att Sverige sannolikt var det land i Norden som är närmast så kallad flockimmunitet.

De var också noga med att betona att ett land antingen måste gå igenom en smittspridning eller vaccinera. Med ett vaccin två år bort verkar en kontrollerad men snabb smittspridning med syftet att uppnå flockimmunitet vara det mest effektiva skyddet för riskgrupperna och också den minst långsamma vägen till att samhället kan komma på benen igen.

Sverige stannade aldrig helt. Vi skyndade långsamt vidare. Vi håller i och håller ut.

För övrigt anser jag det skamligt att undersköterskor inte får samma coronatillägg som läkare eller sjuksköterskor i Region Norrbotten eller för den delen tillgång till rätt skyddsutrustning som fallet är i Kiruna. Det har vi inte råd med i kampen mot viruset.