Anna Ekström tar strid

Även de borgerliga borde vara oroade. Nedskärningarna slår hårt mot verksamheter som ligger även borgerligheten varmt om hjärtat.

Tidigare utbildningsministern Anna Ekström är numera ordförande för ABF Stockholm, folkhögskolan Biskops Arnö samt Rio (Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation).

Tidigare utbildningsministern Anna Ekström är numera ordförande för ABF Stockholm, folkhögskolan Biskops Arnö samt Rio (Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation).

Foto: Emma Eriksson

Krönika2024-01-26 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När jag besökte Stockholm tog jag en fika med Anna Ekström, som ingick i de S-ledda regeringarna 2016-2022 (först som gymnasie- och kunskapslyftsminister, därefter som utbildningsminister).

Utbildningsfrågorna har fortsatt att stå i fokus för Anna Ekström även efter regeringsskiftet. 

Hon är numera styrelseordförande för Umeå universitet. Dessutom har hon en lång rad uppdrag med kopplingar till folkbildningen – bland annat som ordförande för ABF Stockholm, folkhögskolan Biskops Arnö och Rio (Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, som representerar 114 folkhögskolor runtom i landet).

Det är också kring folkbildningen och regeringens nedskärningar som vårt samtal kretsar när vi träffas över en kopp kaffe hos Kafé Himlavalvet, fint beläget på Brunkebergsåsen i centrala Stockholm.

Ekström beskriver hur hon under sex år som minister slogs för folkbildningen och talade om dess betydelse för det svenska samhället.

"Folkbildningen har varit med och byggt Sverige. Bildningsförbunden och folkhögskolorna har gett bildning och utbildning, skapat vägar till jobb och vidare studier och medverkat till att göra människor till ansvarskännande samhällsmedborgare", säger hon.

Hon understryker dessutom att dessa behov är lika är minst lika stora som för 100 år sedan. 

Det som sker hos ABF Stockholm är goda exempel.

"Vi stretar på trots besparingarna i statsbudgeten. Till exempel har vi ett projekt tillsammans med ESF (Europeiska sociala fonden) för att underlätta ukrainska flyktingars etablering i det svenska samhället. Vi har kurser i språk, internet för äldre, hantverk, dans, teater, seminarier och mycket annat", säger hon.

Neddragningarna av folkbildningsanslaget i statsbudgeten kommer dock att få stora konsekvenser för all denna verksamhet.

"En tredjedel av anslaget ska försvinna under mandatperioden", konstaterar hon.

Folkbildningsanslaget minskar med 250 miljoner kr redan i år, 350 miljoner kr nästa år och hela 500 miljoner kr 2026.

Anna Ekström funderar också kring varför Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna gått med på dessa kraftiga neddragningar. 

"På 1980- och 1990-talen var det en borgerlig ståndpunkt att civilsamhället ska vara starkt och levande. Moderaternas chefsideolog Hans L Zetterberg talade mycket om det. Men nu ser vi istället hur de borgerliga partierna misstänkliggör det som sker i folkrörelserna och skär ned på stödet till exempelvis folkbildningen", säger hon.

Hon tolkar det som att det är Sverigedemokraterna som håller i taktpinnen och bestämmer färdriktningen.

Det borde emellertid svida i många borgerliga hjärtan. 

I slutet av samtalet i fiket på Brunkebergsåsen konstaterar vi att neddragningarna slår mot en massa verksamheter som borde ha betydelse även för borgerligheten.

Även Vuxenskolan (där Liberalerna är en av grundorganisationerna) och Medborgarskolan (där Moderaterna och MUF är medlemmar) drabbas. Samma sak gäller frikyrkorörelsens Bilda och idrottsrörelsens Sisu Idrottsutbildarna, liksom alla andra bildningsförbund och delar av civilsamhället.

Ett förbund – Kulturens bildningsverksamhet – har redan fått lägga ned.

"Det är inte undra på att många borgerligt sinnade väljare känner sig vilsna och funderar på vad de ska göra", konstaterar Ekström när vi skiljs åt efter en timme med kaffe och prat. 

För Sverige som land är det emellertid djupt sorgligt att utvecklingen gått dithän.

Tidigare har det funnits en bred enighet i riksdagen om värdet av bildningsförbundens verksamhet. Att det finns studiecirklar, föreläsningar, teater, körsång och andra aktiviteter som sprider ljus och glädje i hela vårt avlånga land, även i mindre samhällen.

Men i och med SD:s framgångar och ökade politiska inflytande existerar inte längre denna politiska borgfred. 

Det borde göra fler än Anna Ekström och den här ledarsidan bekymrade.