Älvsbyn går i väntans tider

NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson fick ett snack med Älvsbyns kommunalråd Tomas Egmark.

Tomas Egmark (S), kommunalråd i Älvsbyn, efterlyser besked från regeringen.

Tomas Egmark (S), kommunalråd i Älvsbyn, efterlyser besked från regeringen.

Foto: Christoffer Markström/PT

Krönika2020-02-28 03:34
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Hälsan tiger still i Älvsbyn. Konfliktnivån är låg i kommunpolitiken och de dramatiska tidningsrubrikerna lyser med sin frånvaro. 

När jag träffar kommunalrådet Tomas Egmark (S) konstaterar han att "det mesta rullar på" och att orten har ett "fantastiskt näringsliv" som genererar både jobb och lokala inkomster.

Kommunens flaggskepp – Älvsbyhus och Polarbröd – går bra. Den mäktiga Storforsen fungerar som en magnet på turister och besökare. Vidselbasen har fortsatt stor betydelse för försvarets övnings- och testverksamhet. 

Arctic Falls erbjuder vintertester för tillverkare av fordonskomponenter och däck från hela världen. Globala företag som Bridgestone, Pirelli och Yokohama söker sig till lilla Älvsbyn i Norrbottens inland för att testa sina framtidsprodukter.

Allt detta betyder att arbetsmarknaden är i grund och botten god. Den öppna arbetslösheten ligger strax under riksgenomsnittet.

"Det finns en hyfsad framtidstro i samhället. Bland annat kan vi se hur villapriserna stiger", säger Egmark.

Som alla gles- och landsbygdskommuner brottas Älvsbyn med många demografiska och ekonomiska utmaningar. Men Egmark framhåller att det finns andra kommuner som har det värre.

"Vi har alla förutsättningar att fixa det. Det kommer dock att krävas en del tuffa beslut. Till exempel har vi tillsatt en utredning som ska se över strukturen i äldreomsorgen", berättar han.

En del framtidsinvesteringar kan kommunen även kosta på sig. I november tog ett nästintill enigt kommunfullmäktige beslut om att bygga en ny sporthall, en investering på cirka 130 miljoner kr. 

Egmark understryker att den kommer att bli till stor nytta för både fritidsliv och skolelever.

"Siktet är inställt på att sporthallen ska stå klar i slutet av 2021 eller början av 2022", säger Egmark.

Just nu känns det emellertid som att Älvsbyn först och främst går i väntans tider. 

"Älvsbyn blir Norrbottens fjärde stora gruvkommun", utropade tidigare landshövdingen Per-Ola Eriksson redan 2012. 

Där är vi ännu inte åtta år senare. Men gruvbolaget Bolidens begäran om en bearbetningskoncession för en koppargruva i Laver (ungefär fem mil från centralorten Älvsbyn) ligger i alla fall på regeringens bord.

Egmark ser även framför sig ett regeringsbeslut i "närtid", vilket blir ett ställningstagande som kommer att få konsekvenser för all samhällsplanering.

Laver-fyndigheten är gigantisk. Den brukar jämföras med Aitik i Gällvare. Där har Boliden idag ungefär 700 anställda plus 200 underentreprenörer. 

En studie från Boliden visar dessutom att varje gruvjobb indirekt genererar 4,8 arbetstillfällen i handel, service och annat.

Det innebär att en gruva i Laver skulle kunna leda till 3 360 nya jobb i Fyrkanten (Älvsbyn, Boden, Piteå och Luleå).

Därför är det inte konstigt att Egmark och andra lokalpolitiker efterlyser ett klart och tydligt besked från regeringshåll.

Det har en avgörande betydelse för vilka beslut som kommunpolitikerna ska fatta om bostadsbyggande, infrastruktur och annat. Oavsett vilket beslut regering tar så påverkas kommunen för lång tid framöver.

Det oklara valresultatet 2018 gjorde att Sverige hade en övergångsregering under 129 långa dagar. Det lade en död hand över en rad samhällsaktiviteter – inklusive gruv- och mineralpolitiken. 

Sedan 13 månader tillbaka är emellertid den nya regeringen och alla nya statsråd på plats. Och nu borde alla ansvariga vara tillräckligt varma i kläderna och pålästa för att ta de regeringsbeslut som måste tas – förr eller senare. 

Karta: Älvsbyn station