Person eller politik?

Krönika, utrikes2008-09-08 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det låg naturligtvis en del uträkningar bakom det oväntade valet av Alaskas guvernör Sarah Palin, 44, till John McCains parhäst i valkampanjen.
Fembarnsmamman Palin skulle med sin moralkonservativa framtoning lugna den kristna högern som inte riktigt litar på McCain. Palin är emot aborter och förespråkar celibat utanför äktenskapet, och hon tror inte på klimathotet. Palin skulle också locka över besvikna kvinnliga väljare från demokraterna och tillföra McCains kampanj ett stänk av folklighet, ungdomlighet och förändring.

Det första som sprack var familjeidyllen. Sarah Palins 17-åriga dotter visade sig vara i femte månaden, inte helt ologiskt med tanke på att modern är emot preventivmedelsrådgivning till skolungdomar.
Sedan började folk undra om en färsk guvernör som knappt varit utomlands är rätt person att placeras ett hjärtslag från presidentposten i supermakten USA. Särskilt med tanke på att McCain är 72 år och har haft hälsoproblem.

Ingen har den blekaste aning om var Palin står i viktiga utrikespolitiska frågor, och hon har verkligen en brant inlärningskurva framför sig. Redan den 2 oktober möter hon demokraternas vicepresidentkandidat, Joseph Biden, i den första valduellen. Biden är ordförande för senatens utrikesutskott och en veteran på området.
Den debatten lär visa att det numera är de demokratiska kandidaterna som - sammantaget - besitter den största utrikespolitiska erfarenheten. McCain mister ett av sina trumfkort i kampanjen.

Förhoppningen att Palin ska dra kvinnliga väljare från demokraterna efter Hillary Clintons nederlag lär inte heller infrias. De kvinnor som höll så hårt på Clinton att de inte kan tänka sig att rösta på Obama är inte många. Inte heller lär de attraheras av Platins abortmotstånd och förlegade syn på sex och äktenskap.
Men hon kan mycket väl dra andra mer konservativt lagda väljare, och hon har blåst nytt liv i McCains ganska tröga kampanj och räddat republikanernas konvent från att helt drunkna i orkanen Gustav.

Frågan är vad väljarna kommer att gå på i slutändan: Personerna eller politiken? Tycker de att sakfrågorna är viktigast, har demokraterna enligt alla undersökningar ett försprång. Chansen för republikanerna är att övertyga väljarna om att de har bättre kandidater än demokraterna.
I det läget är det en vild chansning att satsa på ett så oprövat kort som Sarah Palin. Om inte annat, kan väljarna ifrågasätta McCains omdöme.