Norrbotten ska inte vara länet unga flyttar ifrån utan till

Genom att bredda LTU med utbildningar inom samhälls- och vårdsektorn skulle Norrbotten kunna växa både mer och bredare. Det skriver SSU-Norrbottens ordförande Samuel Pettersson som idag välkomnas som ny återkommande krönikör på NSD:s ledarsida.

LTU Upprop luleå tekniska universitet universitetet

LTU Upprop luleå tekniska universitet universitetet

Foto: Petra Älvstrand

Krönika 2024-06-17 06:00
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Förr var Norrbotten det länet alla flyttade ifrån. På 1980-talet såg framtidsutsikterna mörka ut och de flesta packade sina väskor och flyttade till Stockholm. 

När jag pratar med mina äldre släktingar pratar de om sorgen av att se sina nära vänner och familjemedlemmar behöva lämna Norrbotten ofrivilligt för jobb ner i huvudstaden. 

Idag ser framtidsutsikterna helt annorlunda ut. För ens egen del har det alltid varit naturligt att bo, studera och arbeta hemma i Norrbotten. Tack vare de goda framtidsutsikterna här uppe, har det också varit fullt möjligt.

Nu finns jobben här, men lockar vi tillräckligt med unga hit till Norrbotten? Jag tvivlar. 

Reklamerna om den gröna omställningen i Norrbotten framhäver den tunga industrin. Men vem dras mest till det? Inte unga kvinnor generellt sett. För att få dem att stanna eller återvända till Norrbotten måste vi lyfta fram andra sektorer och branscher som växer.

För att få unga att flytta upp och stanna i Norrbotten är det också avgörande att det finns möjligheter till ett gott liv utanför arbetsplatsen. Ett varierat utbud av evenemang och aktiviteter, ett livligt nattliv, fler affärer, förbättrat restaurangutbud, ett blomstrande kulturliv och ökad tillgänglighet till prisvärda bostäder. 

Det är faktorer som kan bidra till att fler väljer att flytta till – och stanna kvar i – Norrbotten.

Luleå tekniska universitet (LTU) har en viktig roll att spela för att öka attraktiviteten och få fler norrbottningar att både stanna kvar i länet för att studera men även få fler att flytta hit. 

Men idag möts LTU av en stor utmaning, att utbudet på utbildningar inte alltid stämmer överens med de behov som finns och vad många unga vill utbilda sig inom. 

Genom att bygga ut LTU, erbjuda fler utbildningar inte minst inom samhälls- och vårdsektorn exempelvis jurist och psykolog så skulle fler kunna stanna kvar och flytta till Norrbotten för utbildning. 

LTU måste visa att det är så mycket mer än bara ett framgångsrikt universitet inom teknikbranschen.

Under de senaste veckornas EU-valrörelse har jag som SSU:are haft möjligheten att resa och besöka de flesta kommuner i Norrbotten, allt ifrån att kampanja på gymnasieskolor Kiruna, Gällivare och Piteå till att stå på torg och prata med unga i Luleå, Jokkmokk och Haparanda.

Vi har värvat massor av nya medlemmar, slagit medlemsrekord och sett till att Socialdemokraterna blev det största partiet på gymnasieskolorna i Norrbotten. 

Men när man reser runt i Norrbotten, möter unga och pratar om vad de upplever som samhällsproblem och vad som skulle få dem att bo kvar och stanna i Norrbotten.

Trots att vårt län präglas av stora avstånd, med milslånga sträckor av skog, berg och älvdalar så är verkligheten för många unga runt om i Norrbotten inte särskilt olika varandra oavsett om man bor i Jokkmokk, Haparanda eller Piteå. 

I mötet med många unga så är inte minst bristen på fritidsmöjligheter, bostäder eller utbildningar det som får många att överväga att flytta till andra delar av landet. Man ser helt enkelt inte en framtid i vår del av Sverige.

Svaret på dessa utmaningar stavas “Politiska reformer.” 

Politiken måste leverera mer för att få fler människor att både stanna kvar i Norrbotten och ta flyttlassen norrut. Med satsningar på ett brett kulturliv, fler bostäder och bättre möjligheter till utbildningar så kan Norrbotten blir ett framtidslän ett län för oss som är unga. Ett län som leder Sverige in i en hållbar framtid.