Tidöpartierna har fått kritik för att de inte har några planer på hur Sverige ska nå upp till klimatmålen. De verkar helt enkelt inte veta vad de ska göra.
Svaret blir alltid kärnkraft. I höstas presenterade regeringen en plan för att bygga nya reaktorer.
– Vi ska kärnkraft på plats motsvarande två fullskaliga reaktorer senast 2035, sade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Persson.
Men kärnkraften är extremt dyr. Finland betraktas av många som ett land som ”går före” och verkligen satsar på kärnkraft. Men det tog 18 år att färdigställa Olkiluoto 3. Förseningen landade på 13 år och prislappen på 130 miljarder. Det är ändå billigare än jättesatsningen i Storbritannien, Hinkley Point. Där beräknas förseningen bli 12 år. I så fall blir det start år 2029.
Vad är kostnaden för förseningar av det slaget? Särskilt när tiden är knapp för att vi ska hinna att minska temperaturhöjningen på jorden. Och den brittiska prislappen har rakat i höjden och beräknas nu landa på 600 miljarder för två reaktorer. Det motsvarar halva den svenska statsbudgeten.
Regeringen har redan fattat beslut om kreditgarantier på 400 miljarder. Hur många vindkraftverk eller solpaneler skulle inte det räcka till? Hur många år tar det innan samhället kan tjäna på en så gigantisk investering, givet att det finns alternativ som är billigare?
Vattenfalls vd Anna Borg har också sagt att det inte räcker med 400 miljarder. Sverigedemokraternas Tobias Andersson som är ordförande i näringsutskottet tycker att regeringen ska tillsätta en ny styrelse för Vattenfall som ”säkerställer hennes avsättning”. Som om kärnteknik skulle bli billigare med en ny chef för Vattenfall.
Det knyts också stora förhoppningar till så kallade små modulära kärnkraftverk. Sådana ska kunna byggas upp lite överallt i det svenska samhället. Men vill vi verkligen ha ett kärnkraftverk i varje stad? Kommer inte det bli större protester mot det än det i dag är mot vindkraftverk?
I förra veckan var kärnkraftsexperten Mycle Schneider i Sverige med rapporten ”World Nuclear Industry. Status Report 2023”. Schneider konstaterade krasst att ingen har råd att bygga kärnkraftverk i Sverige i dag, och avlivade även myten att alla satsar på kärnkraft. På 20 år har 102 nya verk byggts. Men 104 har lagts ned. Det är bara Kina som på allvar bygger nytt.
Det finns ännu tid att tänka om.