Ofta fungerar integrationen bra

Vi måste bli bättre på att se det som fungerar.

 Arnulf Åsmansson är språklärare i Överkalix.

Arnulf Åsmansson är språklärare i Överkalix.

Foto: Maria Engström-Andersson

Integration2024-04-19 06:00
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Mord, skjutningar, gängkriminalitet. Så har vi vant oss  vid att betrakta samhället i dag, och i debatten är det många som länkar samman problemen med invandringen. Kanske främst med den stora grupp av migranter som kom till Sverige 2014-2015. 

Det är förstås inte helt orimligt att göra den kopplingen. Det utanförskap som uppstår när det kommer stora grupper under kort tid och integrationen inte fungerar ska inte underskattas.

Men det är inte den enda bilden. Jag påminns om den saken när jag läser i NSD om Arnulf i Överkalix. 

Arnulf kom till Sverige 2015. Han lärde sig svenska på fyra månader och tack vare det väcktes ett intresse för språk. I dag, alltså nio år senare, behärskar han 20 språk, bland annat även samiska och finska.

Han arbetar som lärare. 

Själv kan jag bara svenska och engelska flytande, kan lite stappligt ta mig fram på franska. Men varje gång jag försökt lära mig ett nytt språk, som spanska eller italienska, har det inte fungerat. Brist på uthållighet kanske. Eller talang.

Alla som försökt på samma sätt förstår att Arnulf är en högst ovanlig språkbegåvning. Och genom sina kunskaper och sin entusiasm inför lärandet är det troligt att han påverkar sina elever att vilja lära mer.

Kort sagt; han är precis vad svenska skolan behöver.

På samma sätt finns det tio andra exempel på lyckad integration för varje misslyckande som vi läser om i tidningen.

Ta de ensamkommande pojkarna från Afghanistan. För några år sedan var deras öde förstasidesstoff. Det sade att de hamnade i kriminalitet och våld. De fick inga uppehållstillstånd, och till sist, 2017, förhandlade riksdagen fram en underlig kompromiss som gick ut på att de skulle få stanna för att gå klart gymnasiet och sedan få stanna ytterligare tid om de fick ett jobb.

I praktiken blev många utan uppehållstillstånd, och istället blev Tyskland eller Frankrike deras hem.

I november förra året visade en undersökning att åtta av tio ensamkommande har fått jobb och försörjer sig själva. 

Lyckad integration av en av de grupper som den gastande extremhögern varnat allra mest för.

Detta är viktigt.

Det är så lätt att samhällsdebatten handlar om det som går fel. Sådant är viktigt att lyfta fram. Saker kan alltid bli bättre. 

Men minst lika viktigt är att förstå vad som fungerar. Vad som går bra.

Även om inte alla kan vara genier, lära sig 20 språk och bli inspiratörer för unga i dagens Överkalix.