Meteorologisk statistiker måste vara en framtidsbransch. Varje dag får man uppgifter av olika slag. Jag citerar från SVT:s hemsida:
”Lokalt i Norrbotten har mer än dubbla normalmängden fallit. Inga rekordmänger dock, för det krävs ett varmare och mer åskfrekvent väder. I millimeter räknat regnade det allra mest i Vidsel i södra Norrbotten med 218 mm, medan det lite längre österut föll mest procentuellt sett med 295 procent (146 mm) på Luleå flygplats.”
Och så får vi veta när det senast blåste lika mycket en sommar och hur långt man får gå tillbaka för att hitta en lika åskfattig sommar. Sedan kan man sitta på kammaren och gräma sig eller glädjas över att få uppleva rekord.
Som barn kunde jag inte begripa de vuxnas enorma intresse för vädret. ”Man får ju se i morgon vad det blir för väder”, var min enkla filosofi. Jag är på väg tillbaka till det tankesättet.
På sociala medier suckas det mycket så snart regndropparna slår mot rutan. Till vilken nytta? Gnället leder till att nöjdhetsindex dalar.
Medierna fokuserar på vad som händer nära Calais i nordvästra Frankrike. Där har det samlats tusentals flyktingar som vill till Storbritannien. Tunneln under Engelska kanalen sträcker sig från Coquelles i Pas-de-Calais, nära Calais, till Folkestone i England. Många försöker forcera avspärrningarna, gömmer sig på tåg och bilar, för att nå drömlandet ute på ön. Få lyckas.
En del medier och politiker skildrar försöken som ett nytt invasionsförsök. Men det är inte en välbeväpnad pansararmé som står där utan ett gäng obeväpnade trashankar som färdats många hundra mil och ofta sovit i något busksnår. De utgör inget hot mot Frankrike, Storbritannien eller demokratin i Europa.
I Libanon finns 1,2 miljoner flyktingar från Syrien. Det motsvarar 26 procent av befolkningen i landet. Sverige ligger glädjande nog i Europatoppen då det gäller att ta emot flyktingar. I år beräknas att drygt 70 000 kommer hit. Det är räknat på ett år omkring 0,75 procent av Sveriges befolkning.
De stora flyktingtragedierna utspelas i närheten av Syrien. De relativt fattiga grannländerna får bära den tyngsta bördan. I stort så sviker EU-länderna de nödlidande. Och i en del mörka länder rullar man ut taggtråd och bygger höga murar för att stoppa de flyende.
Den brittiske premiärministern David Camerons hårda linje (han menar att alla som kommer är illegala) är en upptakt till EU-omröstningen nästa år.
Genom att uppträda tufft mot Bryssel hoppas Cameron att vinna över en del konservativa som överväger att säga nej till fortsatt brittiskt medlemskap i unionen.
True Detective, säsong två, nådde inte upp till den första säsongens svindlande höjder. Snart sänds sista avsnittet och man kan bara konstatera att det är svårt att upprepa succéer. Men ändå, serien är klart sevärd.
Däremot skippar jag alltid allsångsprogram. Att sitta och lyssna när andra sjunger allsång tycker jag är lite konstigt. Dessutom ratar jag alla matprogram så ni förstår att det blir långa pauser i mitt tevetittande.
I sommar har jag satsat på en repris av Per Anders Fogelströms lysande Stockholmsserie. Mer därom senare.
I Sverige är kärnkraften på retur. Politiska beslut och marknadens bedömning medför att flera aggregat dessbättre kommer att stängas under de kommande åren. I Finland däremot satsar man på kärnkraft. Fennovoima har nu fått klartecken att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra Finland.
Över vattnet blir det inte så långt till Norrbottens kustlinje. Nu diskuteras en bojkott av Fortum som är näst största ägare i kraftverket. Dominerande ägare är Rosatom, ett stort ryskt företag som givetvis står Kreml nära och som också är inblandat i vapenproduktion.
I Finland leds regeringen av centerpartisten Juha Sipilä.
Jag undrar vad den del av svenska centern som fortfarande är motståndare till kärnkraft säger om de finländska partivännernas atomsatsning i Pyhäjoki.
Ha en ljuvlig sommar, folks!